Renée
Renée Love & Life 3 sep 2014

Wait what? Australische man komt uit coma en spreekt ineens vloeiend Chinees

Na een zwaar auto-ongeluk te hebben gehad werd Ben McMahon wakker uit een coma en begon hij vloeiend Mandarijn tegen de Aziatisch ogende verpleegster te praten. Hij vertelde haar uit het niets waar hij precies pijn had, in een taal die absoluut niet zijn moedertaal is. Vervolgens vroeg hij de verpleegster om een papiertje, waar hij op schreef: ‘Ik hou van mijn moeder, ik hou van mijn vader, ik zal me herstellen.’

Ben’s ouders werden direct gebeld met het mooie nieuws dat Ben uit zijn coma was, maar het ziekenhuis vond het ingewikkeld om te zeggen dat hij Mandarijn sprak. “I just wanted to ring and let you know that Ben’s actually started to come out of the coma… I don’t know how to say this…he’s speaking Mandarin.” Beide ouders spreken de taal niet dus begrepen totaal niet wat er aan de hand was.

Ondanks dat Ben Mandarijn in school heeft geleerd, was hij er nooit goed in. Bovenal had hij na te zijn ontwaakt simpelweg niet door dat hij die taal sprak, omdat dit voor hem geheel normaal en logisch voelde. Het duurde zo’n drie dagen voordat hij weer wist hoe hij Engels moest praten.

Sindsdien heeft Ben Chinese tours door Melbourne geleid, is hij de host van een Chinese tv-show en is hij naar Shanghai verhuisd om commercie te studeren op de universiteit. Ben is bovenal blij om nog in leven te zijn en vindt het logischerwijs ook erg fijn een tweede taal vloeiend te kunnen spreken.

Het is overigens niet de eerste keer dat dit is gebeurd. In 2010 kwam er een 13-jarig Kroatisch meisje uit haar coma dat vervolgens haar moedertaal had vervangen door Duits, en werd er vorig jaar een Amerikaan bewusteloos gevonden op een hotelkamer die vervolgens vloeiend Zweeds sprak.

Volgens neuroloog Pankaj Sah komt dit omdat er hoogstwaarschijnlijk delen van de hersenen beschadigd zijn (delen waar het spreken van de moedertaal was opgeslagen) en delen waar de andere taal was opgeslagen geactiveerd zijn terwijl Ben uit coma kwam.

Reageer op artikel:
Wait what? Australische man komt uit coma en spreekt ineens vloeiend Chinees
Sluiten