Renée
Renée Love & Life 24 apr 2017

Ja, echt: door alleen al aan sporten te denken, wordt je lichaam fitter

Ja, je hoort het goed: door aan work-outs te denken, kan je er na een tijdje voor zorgen dat je lichaam daadwerkelijk fitter wordt en je stukken meer gebruik maakt van je spieren. Maar hoe gaat dat dan in z’n werk?

Waar je misschien zou denken dat dit weer een verzinsel van een aantal couch potatoes is, gaat het hier juist om een doordachte techniek, genaamd mentale beeldvorming, die veelal door topsporters wordt gebruikt. Omdat de meesten van ons vast geen professionele atleten zijn, werd onderzocht hoe deze techniek bij een normale sterveling zou uitwerken en ook dát bracht een goed resultaat.

Zeven proefpersonen deden deze mentale trainingen een maand lang, zonder verder iets aan hun dagelijkse ritme te veranderen. De training hield in dat ze eraan moesten denken een fysieke workout te doen, zonder daadwerkelijk hun lichaam te gebruiken.

Alvorens de testperiode werd elke proefpersoon gevraagd zo hard als mogelijk tegen een apparaat te duwen met de benen, om zo de spierkracht te meten. Met behulp van een ultrasound werd niet alleen de spiermassa gemeten, maar ook het gebruik van de reeds aanwezige spieren. In de hieropvolgende maand werden de vrijwilligers gevraagd dit moment mentaal na te bootsen gedurende vijftien minuten per dag, vijf dagen per week.

Na een maand testen vond er een nieuwe meting plaats, waaruit gebleken was dat de proefpersonen dezelfde spiermassa hadden als voorheen; geen stiekeme workouts tussendoor dus. Wat echter wél opmerkelijk was, was dat de spieren een hele hoop meer gebruikt werden: maar liefst 70% ten opzichte van de eerdere 50%. Onder de proefpersonen bevonden zich zelfs mensen die überhaupt niet konden sporten vanwege gezondheidsredenen en ook zij haalden voordeel uit de oefening.

De conclusie?

Door goed na te denken over wat je reeds aan spieren hebt, zul je ook gemotiveerder zijn om hier gebruik van te gaan maken. En dat geldt hoogstwaarschijnlijk voor een hele hoop meer dan enkel je kracht.

Reageer op artikel:
Ja, echt: door alleen al aan sporten te denken, wordt je lichaam fitter
Sluiten