Josca
Josca Entertainment 26 dec 2017

Wait, what? Spoilers kunnen er juist voor zorgen dat je favoriete serie léuker wordt

Jup, spoilers zijn the worst. Al helemaal als een website in een artikel niet eerst even aangeeft dat er überhaupt spoilers gaan komen: precies de reden waarom je deze vermijdt. Maar wat nou als we je vertellen dat je een show leuker kunt gaan vinden als je wél spoilers ziet? Hè?

Er is daadwerkelijk onderzoek gedaan naar deze bewering, door de Universiteit van Californië in San Diego. Hiervoor werden een aantal experimenten uitgevoerd met 12 korte verhalen, allen in drie versies: één had geen spoilers, de tweede had al een spoiler aan het begin en de laatste had een spoiler die verwerkt was in het verhaal.

Driemaal raden welke verhalen als het hoogst werden beoordeeld? Inderdaad, de versies met spoilers erin. De deelnemers vonden deze verhalen daarnaast makkelijker om te lezen en te begrijpen. Ook zegt psychologie-professor Nicholas Christenfeld dat spoilers een verhaal zelfs kunnen verbeteren. Als het eind van een verhaal bijvoorbeeld al gespoiled is, ga je beter letten op de ingewikkeldheden in het plot zelf.

Benieuwd welke series wij kijken hier op de redactie? NSMBL’s Yvet en Laura deden de serie tag:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wait, what? Spoilers kunnen er juist voor zorgen dat je favoriete serie léuker wordt
Sluiten