Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Love & Life 6 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Bloody Hell: hoelang duurt het na de eisprong tot je menstrueert?

Wij vrouwen hebben er elke maand mee te maken, maar toch zijn er bepaalde zaken die we onszelf constant afvragen. We leerden het ooit tijdens biologie op de middelbare school, maar het is nooit verkeerd om je menstruatie en eisprong eens goed onder de loep te nemen.

Bloody Hell

Zo nu en dan is het handig om dieper in te gaan op vragen rondom je menstruatie en daar gaan wij je bij helpen. We willen hiermee niet de taak van een arts overnemen, maar zo krijg je toch een goed algemeen begrip van hoe het precies werkt. Deze keer: hoe lang duurt het na de eisprong tot je menstrueert?

Hoe werkt een menstruatiecyclus?

First things first. We weten dat het bloederige probleem maandelijks terugkomt, maar wat is eigenlijk de logica erachter? Dat gaan we je vertellen. Het begint allemaal bij de menstruatiecyclus, oftewel de cyclus van het gehele proces. Deze begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de eerste dag van de volgende menstruatie. De allereerste dag van je menstruatiecyclus is ook gelijk de eerste dag van je ongesteldheid.

Wat is een eisprong?

De ovulatie of de eisprong houdt in dat er een eitje uit je eierstok loskomt. Dit gebeurt één keer per menstruatiecyclus. Wanneer je eicel op dat moment wordt bereikt door een zaadcel, kun je zwanger worden. Wanneer dit niet gebeurt, wordt het slijmvlies in je baarmoeder afgebroken. Dit wordt samen met het eitje ‘afgevoerd’ via je vagina; dit is je menstruatie.

Pssst, ben je benieuwd waarom je zo veel moet poepen tijdens je menstruatie? Dit is de reden.

Wanneer vindt de eisprong plaats?

Wanneer vindt de eisprong nu precies plaats? Dit verschilt per vrouw. In de meeste gevallen vindt de eisprong zo’n elf tot veertien dagen voordat je ongesteld wordt plaats. Bij een gemiddelde menstruatiecyclus valt de eisprong rond de veertiende dag.

Stel je voor dat je een cyclus van 28 dagen hebt, dan vindt de eisprong dus rond de veertiende dag plaats. Heb je een cyclus van 26 dagen? Ga dan uit van de twaalfde dag. Voor een cyclus van dertig dagen kan je uitgaan van de zestiende dag en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wanneer komt de menstruatie na een eisprong?

Kortom: na de eisprong duurt het zo’n elf tot veertien dagen – afhankelijk van jouw menstruatiecyclus – voordat je ongesteld wordt. Komt je menstruatiecyclus te vroeg? Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bloody Hell: hoelang duurt het na de eisprong tot je menstrueert?
Sluiten