Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 3 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Bloody Hell: wanneer komt je menstruatie na het stoppen met de pil?

Wij vrouwen hebben er elke maand mee te maken, maar toch zijn er bepaalde zaken die we onszelf constant afvragen. We leerden het ooit tijdens biologie op de middelbare school, maar het is nooit verkeerd om je menstruatie en de gevolgen van stoppen met de pil eens goed onder de loep te nemen.

Bloody Hell

Zo nu en dan is het handig om dieper in te gaan op vragen rondom je menstruatie en daar gaan wij je bij helpen. We willen hiermee niet de taak van een arts overnemen, maar zo krijg je toch een goed algemeen begrip van hoe het precies werkt. Deze keer: wanneer komt je menstruatie na het stoppen met de pil?

 

Redenen om te stoppen met de pil

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zou stoppen met de pil. Iedereen is verschillend en sommige meiden hebben meer last van bijwerkingen van de pil dan anderen.

Bijwerkingen van de pil kunnen zijn: gewichtstoename, minder zin in seks, stemmingswisselingen, migraine en gevoelige borsten. Dat is allemaal niet heel erg fijn, dus stoppen kan een uitkomst zijn. Denk natuurlijk wel na over een alternatief.

Voordelen stoppen met de pil

Daarnaast komt stoppen met de pil voor veel vrouwen met meerdere voordelen. De kans zit er dik in dat je twee tot vijf (!) kilo afvalt als je bent gestopt met de pil. Daarnaast zijn er veel meiden die last hebben van migraine door de pil, dit kan ook afnemen na het stoppen.

Een ander voordeel is het feit dat je natuurlijke hormoonbalans weer terugkomt. Dit komt omdat dat de pil vol met hormonen zit, die ook de vervelende hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. En natuurlijk hoef je nu niet meer aan de pil te denken!

 

Wanneer komt de menstruatie na het stoppen?

Het fijne aan de pil is dat je precies weet wanneer je ongesteld bent. Het is wel belangrijk om te weten dat je menstruatie tijdens je pilgebruik geen echte menstruatie is, omdat je geen eisprong hebt. Wanneer je dus stopt met de pil komt dit weer op gang, maar het duurt even voordat je lichaam eigen hormonen gaat aanmaken.

Bij een klein deel van de vrouwen gebeurt dit meteen in de eerste cyclus na de pil, maar in sommige gevallen kan het ook maanden duren. Over het algemeen is je cyclus het eerste halfjaar nadat je bent gestopt met de pil onregelmatig. Dit is natuurlijk best vervelend, maar na deze periode is het wel weer helemaal in natuurlijke balans. Het liefst hangen we er een precies aantal dagen aan vast, maar dat is helaas onmogelijk.

 

Vooral de eerste cyclus kan lang op zich laten wachten. Dit kan zomaar acht weken later zijn, maar langer kan ook. Als je echt twijfelt, kun je het beste even je dokter bellen. Maar weet: er is dus geen precies moment waarop je weer voor het eerst menstrueert nadat je bent gestopt met de pil.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bloody Hell: wanneer komt je menstruatie na het stoppen met de pil?
Sluiten