Wanneer is je scheermesje écht aan vervanging toe?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fwanneer-scheermesje-vervangen.png)
Let’s be honest, dat scheermesje in je badkamer, hoeveel weken ligt ‘ie er al? Een kleine rondvraag op de NSMBL-redactie gaf weinig duidelijkheid: de een vervangt een scheermesje na twee weken, de ander gebruikt ‘m rustig twee tot drie maanden.
Wat is nu de exacte houdbaarheidsdatum van een scheermesje? En waarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden?
Hoelang gaat een scheermesje écht mee?
Benen, bikinilijn, oksels: een groot gedeelte van de vrouwen is er tijdens iedere douchesessie druk mee. En dat aantal stijgt ook nog eens in de zomermaanden.
Dat scheermesjes niet onaangeraakt in het doucherekje blijven liggen, is dus wel duidelijk. Maar wanneer moet je ze eigenlijk vervangen? Er zijn een aantal signalen die duidelijk maken dat het tijd wordt voor een nieuw mesje, denk aan roestvlekjes of een zeeprandje dat verdwenen is. Mind you, wanneer deze twee zaken opspelen, is het eigenlijk al veel te laat.
Zeven tot tien scheerbeurten
De houdbaarheidsdatum van een scheermesje is minder lang dan je denkt. Zo vertelt een dermatoloog aan Refinery29 dat je een scheermesje al na vijf tot zeven scheerbeurten moet vervangen. Dit heeft alles te maken met de bacteriën die zich in het mesje verzamelen. Wil je de levensduur van je scheermes iets verlengen? Zorg er dan voor dat je je scheermesje goed droogmaakt. Op deze manier zou je er maximaal zeven tot tien keer gebruik van kunnen maken.
Haartjes, dode huidcellen, zeepresten: ze verzamelen zich stuk voor stuk in het mesje. Bacteriën houden van een vochtige omgeving (hallo douche) en zullen zich daar verder uitbreiden.
Wat als je je scheermes niet vervangt?
Ben je ietwat eigenwijs en blijf je je benen, bikinilijn en oksels ontharen met een ‘oud’ scheermesje? Dan kan je rekenen op bultjes en irritatie. Ook zal je merken dat de mesjes minder scherp worden, waardoor je niet elk haartje meepakt. Hierdoor moet je vaker over hetzelfde stuk scheren, wat uiteindelijk voor nog meer irritatie zorgt.
Oftewel, gedoe waar je niet op zit te wachten.