Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 2 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Vanaf wanneer werkt de pil nu precies? We leggen het je uit

De anticonceptiepil is een pil die bekend is bij zo ongeveer iedereen. Het is duidelijk waar het welbekende kleine pilletje voor bedoeld is, maar er zijn nog altijd onduidelijkheden. Zo ook over de vraag wanneer de pil nu precies werkt. We leggen het je uit.

Starten met de pil

Er zijn drie manieren om te starten met het slikken van de pil. Eentje daarvan is op de eerste dag van de menstruatie. Het fijne hieraan is dat hij dan meteen werkt en je dus veilig bent, maar het nadeel is dat er een risico op doorbraakbloedingen bestaat.

Een andere manier is om te beginnen met het slikken van de pil in het weekend na het begin van je menstruatie. Je menstruatie valt dan nooit in het weekend, wat ook wel relaxed is. Het nadeel hiervan is dat hij de eerste zeven dagen nog niet werkt.

Een derde manier is om te beginnen met het slikken van de pil op de vijfde dag van je menstruatie. Dan is de kans op doorbraakbloedingen het kleinst, maar een nadeel is weer dat hij de eerste zeven dagen niet werkt.

Wanneer werkt de pil?

Dus, nog even een definitief antwoord zodat het voor eens en altijd duidelijk is. Als je meteen beschermd wilt zijn tegen een zwangerschap, dan kun je het beste beginnen met het slikken van de pil op de eerste dag van je menstruatie.

Als je op een andere dag begint met slikken, dan werkt het nog niet meteen. Dat is natuurlijk ook geen probleem, maar dan is het wel heel handig als je die zeven dagen een extra voorbehoedmiddel gebruikt. Anders is de kans op een zwangerschap alsnog erg groot.

De meeste anticonceptiepillen komen in strips van 21 pillen. Je slikt je dus 21 dagen lang elke dag één pil, en dan houdt je een stopweek. Ook in de stopeek werkt de pil gewoon en ben je beschermd tegen een zwangerschap. Eigenlijk is het allemaal dus toch best simpel. You’re welcome.

Lees ook:

Dit gebeurt er als je de pil vergeet in week 1, week 2 of week 3

Stoppen met de pil: dit is alles wat je erover moet weten

Apotheek

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Vanaf wanneer werkt de pil nu precies? We leggen het je uit
Sluiten