Suze van As
Suze van As Love & Life 16 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Wat een verschillen! Dit was ‘het perfecte lichaam’ door de jaren heen

Het ideale vrouwenfiguur blijft met het jaar weer veranderen. Het ene decennium zijn we allemaal dop op curves, en het andere decennium zien ‘we’ vrouwen veel liever zonder.

We leven nu in een periode waarin billen centraal lijken te staan, maar dit was echt niet altijd het geval. Over de jaren heen is het perfecte lichaam volledig veranderd. Van curvy naar dun tot juist brede schouders en weinig heupen;
de afgelopen honderd jaar hebben we alles al voorbij zien komen. Leo Delauncey illustreerde de ‘perfecte’ lichamen van de afgelopen eeuw.

1910-1919: Een wespentaille en aanwezige curves

Over het algemeen was het ideale vrouwenlichaam lang en slank, maar waren curves ook duidelijk aanwezig. Dit werd extra benadrukt door het dragen van een korset. Camille Clifford werd bijvoorbeeld gezien als een vrouw met het perfecte lichaam.

1920-1929: Slanke benen en gestroomlijnd figuur

In deze periode was de ‘flapper dress’ ontzettend hip. Dit rechte jurkje zonder vorm was korter dan ooit tevoren, waardoor je benen centraal stonden. Daarom wordt het perfecte lichaam uit deze jaren gezien als een vrouw met een slank en gestroomlijnd figuur, met weinig heupen en borsten.

1930-1939: Weer iets meer curves

Dit was het tijdperk waarin de economie weer hersteld was en mensen wat meer geld hadden om beter te eten. Het ideale vrouwenlichaam was destijds zoals die van Jean Harlow – ietsje meer curvy en voller.

1940-1949: Een smalle taille en slank figuur

Vrouwen liepen destijds veel meer dan nu. Ze fietsten of liepen overal naartoe, waardoor ze over het algemeen beter fit en slank bleven. Wel wilden ze er flatterend uitzien, om onder andere hun mannen terug te verwelkomen die uitgezonden waren. Hiervoor droegen ze vaak riemen om de taille te benadrukken.

1950-1959: Hét tijdperk van de curves

Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor domineerden in de jaren 50. Hun lichamen werden gezien als de perfecte vrouwenlichamen. Ze hadden een ideaal zandloperfiguur met veel borsten en billen.

1960-1969: Klein en dun

Denk hierbij vooral aan Twiggy, die petite is en een recht en dun lichaam heeft. Vrouwen wilden toentertijd weer kleinere borsten en heupen hebben, want anders pasten ze niet in de kleinere, modebewuste kleding.

1970-1979: Lange en slank, met brede schouders en smalle heupen

Er mochten weer wat rondingen gezien worden in dit tijdperk. Vooral dankzij de komst van vrouwen in Abba en actrice Farrah Fawcett, die super slank waren, maar op een net wat natuurlijke manier.

1980-1989: Lang, afgetraind en onmogelijk lange benen

Dit was de tijd van de opkomst van supermodellen. Deze afgetrainde, lange, super fitte vrouwen werden gezien als vrouwen met het ideale lichaam.

1990-1999: Dun en androgyn

Denk hierbij vooral aan Kate Moss. Dit was voor het eerst dat er modellen de catwalk op kwamen die geen aanwezige billen en heupen hadden. Het ideale figuur was dus best androgyn, plat en recht.

2000-2010: Gestroomlijnd en gebruind

Britney Spears en Christina Aguilera waren de grootste popsensaties, waardoor ze al snel gezien werden als vrouwen met het perfecte lichaam. Ze hadden overduidelijk gebruik gemaakt van zelfbruiner en waren heel strak afgetraind. Hierdoor werd het perfecte lichaam wél gezien als een gezond lichaam.

2010-nu: Bootylicious

Kim Kardashian, Kylie Jenner, Nicki Minaj, Iggy Azalea en nog veel meer beroemdheden kunnen dankzij social media zelf hun ‘beste kant’ laten zien. En nu is dat een vol, aanwezig achterwerk, of het nu echt is of niet. Curves zijn populairder dan ooit, maar ideaal gezien wel in combinatie met een taille van vijf maten kleiner. Realistisch? Alleen als je geld hebt, of verdomd goede genen.

bored panda

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat een verschillen! Dit was ‘het perfecte lichaam’ door de jaren heen
Sluiten