Josca
Josca Food 31 mrt 2016

Wat is nou het verschil tussen bruine en witte eieren?

Voor we de verschillen en overeenkomsten gaan uitleggen, is het misschien wel handig om te weten waarom er bruine én witte eieren bestaan en hoe dit komt.

Het is zó ontzettend logisch, dat we zelf eigenlijk ook niet begrijpen waarom we hier nooit op zijn gekomen. Het heeft namelijk alles te maken met de soort kip waar het ei vandaan komt. Een wit gevederde kip met witte oorlelletjes legt witte eieren, terwijl een roodbruin gevederde kip met rode oorlellen bruine eieren legt. Er zijn zelfs kipsoorten die blauwe of gespikkelde eieren leggen.

Zijn bruine eieren beter dan witte eieren?
Er is totaal geen connectie tussen de kwaliteit van een ei en de kleur hiervan. Witte eieren zijn in weze dus precies hetzelfde als bruine eieren.

Waarom zijn bruine eieren dan duurder dan witte eieren?
Bruine eieren zijn over het algemeen wel duurder dan de witte variant. Dit komt omdat de roodbruine soort kip groter is dan de witte kip, waardoor ze dus ook meer voer nodig hebben. De extra kosten die in dat voer zitten, worden doorberekend in de kostprijs, vandaar dat ze duurder uitkomen in de supermarkt.

Hebben bruine eieren een hardere schaal dan witte eieren?
Wederom heeft de kleur van de eieren niks te maken met de hardheid van de schaal. Als een schaal van een ei harder is, betekent dit dat de kip die het ei gelegd heeft waarschijnlijk wat jonger is. Oudere kippen leggen eieren met dunnere schalen; dat geldt voor witte én bruine eieren.

Verschillen bruine en witte eieren van smaak?
Dit heb je hoe dan ook zelf al eens ondervonden: de smaken verschillen vrijwel nooit. Is dit wel zo, dan ligt het aan het soort voer dat de kippen krijgen. Het voer speelt namelijk wel een rol in de kleur van het eigeel én de smaak van het ei.

Inspiratie nodig met ei? Dit is de meest makkelijke én awesome manier om toast met ei en kaas te maken:

Reageer op artikel:
Wat is nou het verschil tussen bruine en witte eieren?
Sluiten