Wat je tong je vertelt: dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem

Heb jij altijd kauwgom bij de hand voor het geval dat? Hoewel dit handig kan zijn op het moment zelf, is het natuurlijk geen permanente oplossing voor een slechte adem.

Slechte adem ontstaat, zoals je waarschijnlijk al weet, door de bacteriën op je tong. Hoewel de meeste hiervan goed voor je zijn, laten ze soms een nare geur achter. Dit is wat we kennen als een slechte adem en dit wordt dus niet veroorzaakt door je slokdarm, zoals soms wordt gedacht. Sommige mensen hebben meer last van een slechte adem dan anderen en dit kan een aantal oorzaken hebben. Je tong kan een rol spelen bij het veroorzaken van een nare geur: op een tong met meer reliëf kunnen bacteriën zich beter nestelen waardoor de kans groter is dat je adem niet fris ruikt. Ook als er vaak een wit laagje over je tong zit is de kans groot dat je een slechte adem hebt, dit is namelijk de afscheiding die bacteriën achterlaten.

Fruit & suikers
Als je vaak last hebt van een slechte adem, dan kun je sommige producten maar beter laten liggen. Fruitsappen bevatten veel zuur, waardoor bacteriën meer vies ruikende stoffen afscheiden. Suikers zoals sucrose, glucose en fructose voeden daarnaast bacteriën die een vieze geur veroorzaken en kiemen die verantwoordelijk zijn voor tandplak en ontstoken tandvlees. Omdat suikers ook je tanden kunnen aantasten, moedigt dit bacteriën en slechte adem nog meer aan.

Dehydratatie & proteïnes
Alcohol en sigaretten zorgen voor een droge mond, waardoor bacteriën gaan overproduceren. Het gevolg hiervan is een slechte adem, die vergelijkbaar is met morning breath. Proteïnerijk voedsel kun je ook beter aan je voorbij laten gaan als je vaak last hebt van een slechte adem. De bacteriën in je mond ruimen proteïne op en scheiden hierna een vieze geur af. Meer proteïne betekent dus ook meer slechte geur. Etenswaren als vlees, vis en melkproducten kun je dus beter niet al teveel eten. Vooral als je intolerant bent voor lactose kan dit voor een vieze geur zorgen.

Tandpasta
Zelfs je tandpasta kan zorgen voor een nare geur. Sommige tandpasta’s bevatten het stofje sodium lauryl sulfaat dat er voor zorgt dat er schuim ontstaat (dit zit ook in de meeste shampoo’s), maar verder geen reinigende werking heeft. Naast dat het zorgt voor een slechte adem, wordt het in verband gebracht met mondzweren die kanker kunnen veroorzaken.

Als je soms last hebt van een vieze adem, dan kun je bepaalde dingen doen om dit te verminderen. Ligt het aan je tong, dan kun je bijvoorbeeld een tongschraper gebruiken (dit is echter weer niet aangeraden voor een ‘harige’ tong i.v.m. irritatie). Heb je het vooral bij bepaalde voedingsmiddelen? Probeer deze dan uit je dieet te halen. Natuurlijk kennen we allemaal de vieze geur die uien en knoflook kunnen achterlaten, maar dat is een andere geur dan de geur die we verstaan onder een slechte adem. In zulke gevallen bereikt een kauwgompje gewoon het gewenste resultaat.

Deze 20 dingen zijn slecht voor je gebit, maar doen we allemaal.

Reageer op artikel:
Wat je tong je vertelt: dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem
Sluiten