Wat Trump en Trudeau ons kunnen leren over de verkiezingen in Nederland

Voordat je begint te mopperen in de comments: als je het vervelend vindt dat we een stukje over politiek publiceren, klik dan hier. Dat is een artikel met leuke kattenplaatjes. Joe.

Goed.
Kunnen we verder?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, was ik (NSMBL’s Laura) in november al niet blij met de overwinning van Trump. We zijn bijna een maand into zijn presidentschap, en het is een wervelwind geweest van alternative facts (zie ook: liegen), angstaanjagende afleidingsmanoeuvres (terwijl iedereen bezig was met de abortus-ban, zette Trump incapabele alt-right gluiperd Steve Bannon in de National Security Council), excessieve en ongepaste egostrelerij, vriendjespolitiek, veel schreeuwen, pogingen om de geloofwaardigheid van de pers af te nemen en een hoop andere dingen die je in je geschiedenisboek terug kan vinden onder het kopje 1933 – 1945.

Hij maakte in een paar weekjes tijd een hele rits aan wereldleiders boos – hij maakte ruzie met Australië en dreigde met militaire acties in Mexico. Angela Merkel moest hem uitleggen wat de Geneefse Conventies zijn. Veel belangrijke politici spraken zich uit tegen Trump’s moslim-ban. Ook veel voormalige Trump-supporters hebben spijt van hun stem, nu hij over veel zaken van mening verandert, niets van politiek blijkt te weten en de kosten van zijn Mexico-muur tóch wil gaan verhalen op de Amerikaanse bevolking. Hate to say we told you so.

Eerder deze week ontmoette Trump de Canadese premier Justin Trudeau a.k.a. Prime Minister Bae. Ja, als Trudeau glimlacht hoor je in de verte engelen zingen, maar dat terzijde. Tijdens hun ontmoeting had er geen groter contrast kunnen bestaan. Trump leek nóg treuriger en nóg onzekerder naast de zachtaardige, welbespraakte en overduidelijk intelligentere JT – zelfs Trump’s dochter/droomdate Ivanka werd een meme vanwege haar verliefde blikken.

De twee spraken over het handelsverdrag en de relatie tussen Amerika en Canada, en Justin nam in de persconferentie keer op keer de high road: “The last thing Canadians expect is for me to come down and lecture another country on how they should be governing themselves.” Toen Trump zijn moslim-ban aankondigde, kwam Trudeau met een inspirerend tegengeluid:

In een tijd waarin ik mega veel stress heb over de toekomst, zowel in mijn geliefde Amerika, als hier in Nederland, is een man als Trudeau een frisse wind. Een sprankje hoop. Gezond verstand. Het stukje menselijkheid dat ik mis nu Obama de zijn tijd voornamelijk kitesurfend doorbrengt (go get it, boo). Hopelijk zet Trump’s eerste maand als Leader of The Free World mensen aan het denken: helpt het echt als je land vertegenwoordigd wordt door een megalomane haatzaaier die Twitter-ruziet als een meisje van twaalf en een BELACHELIJKE haarhelm heeft? (Ik vind het niet leuk dat deze omschrijving anno 2017 meerdere mensen kan betreffen.) Maakt dat de wereld prettiger en veiliger?

Als ik even een gek statement mag maken: met liefde bereik je meer dan met haat. Ik geef de schuld aan het kind in mezelf, maar ik wil erin blijven geloven dat de oplossing voor onze angsten ligt in toenadering. Als jij je land moet ontvluchten en een helse reis doorstaat om jezelf (en je familie) in veiligheid te stellen – waar zou je dan eerder een rotte appel worden? In een land dat je verwelkomt en je helpt om een waardevol leven op te bouwen, of in een land dat je bij voorbaat demoniseert en buitensluit?

Op 15 maart heb jij de eer om je stem te mogen laten horen. Die keuze is natuurlijk volledig aan jou, maar lees je alsjeblieft in en denk na over de ver strekkende gevolgen van de uitkomst van de verkiezingen. Verdiep je in de punten die voor jou belangrijk zijn (Studiebeurs? Zorg? Onderwijs? Milieu?) en onderzoek welke partijen daarin haalbare stappen in de goede richting willen zetten. Voor welke partij je ook kiest; laat je alsjeblieft niet leiden door angst en leugens. It’s not a good look for the States.

Weet je niet zo goed welke partij voor jou een match is? Kijk met de Jongerenkieswijzer of de Stemwijzer met welke partij jij de meeste raakvlakken hebt.

Reageer op artikel:
Wat Trump en Trudeau ons kunnen leren over de verkiezingen in Nederland
Sluiten