Redactie
Redactie Beauty 24 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Wat je wilt weten vóór je weer een nieuwe gezichtsolie uitprobeert

Je ziet ze opeens overal: gezichtsolies. Volgens fans kunnen ze je huid beschermen, fijne lijntjes verminderen, je een gezonde glow geven of je gestresste huid verzachten. Als we het zo opschrijven klinkt gezichtsolie als een wondermiddeltje. Maar de waarheid is dat een olie je (helaas) niet altijd helpt.

Of een gezichtsolie je huid echt verbetert, hangt volgens experts af van de olie, maar ook van jouw huid. Om te begrijpen welke gezichtsolie je nodig hebt, is het belangrijk om te begrijpen hoe je huid werkt. Jouw huid maakt zelf namelijk ook gezichtsolie aan. Bij Bedrock lazen we er alles over.

De huid produceert zelf gezichtsolie

Grote kans dat je in je pubertijd voor het eerst hoorde over talg. Dat is een olieachtige stof die wordt afgescheiden door de talgklieren, waardoor je huid vettig kan aanvoelen. Maar er zijn nog meer vetten en oliën die geproduceerd worden in de hoornlaag (de buitenste laag van je huid), om je huid te beschermen en gehydrateerd te houden.

“Je kunt je huid zien als een stenen muur, waar de huidcellen de stenen zijn en de vetten en oliën de metselspecie”, vertelt Tyler Hollmig, directeur van de Laser en Esthetische Dermathologie bij Stanford Health Care aan SELF. “Gezichtsoliën die je huid aanmaakt zijn nodig om zo min mogelijk water te verliezen.” Waardoor je huid dus gehydrateerd blijft.

Je huid maakt van zichzelf dus al gezichtsolie aan die je huid zou moeten beschermen. Toch hebben veel mensen een droge huid, omdat hun huid niet genoeg olie produceert om die ‘bakstenen muur’ intact te houden. Anderen hebben weer een te vette huid, omdat hun huid juist te veel talg produceert.

Daar komen de gezichtsolies om de hoek kijken. Veel mensen kunnen baat hebben bij een gezichtsolie, óók als ze een vette huid hebben. Maar om jouw huid echt een handje te helpen, moet je wel de juiste gezichtsolie gebruiken.

Wat kunnen gezichtsoliën voor je doen?

Het lijkt alsof oliën momenteel een trend zijn, maar eigenlijk gebruikten de oude Egyptenaren al oliën in hun huidverzorging. Het idee is dat de olie je helpt bij het aanvullen van de oliën die je huid (niet) produceert.

Je hebt ontzettend veel verschillende soorten (kokos, argan, amandel en lavendel, om er maar een paar te noemen) die allemaal andere werkingen zoals ontstekingsremmende eigenschappen zouden hebben. Maar een gezichtsolie breng je in de eerste plaats aan om je huid te hydrateren.

Waar je aan moet denken als je een nieuwe gezichtsolie gaat proberen

Net als met alle huidverzorging producten is het ook met gezichtsoliën een kwestie van uitproberen. Toch is het verstandig om wel met jouw huidtype rekening te houden.

Droge huid

Heb je een droge huid? Dan heb jij waarschijnlijk het meeste baat bij een olie. Dat betekent niet dat een gezichtsolie een wondermiddeltje is. Je zal ook genoeg water moeten drinken gedurende de dag (de beste manier om je huid te hydrateren) en misschien zelfs een extra moisturizer moeten gebruiken voor een optimaal effect.

Proberen? Ga voor joboja-, avocado- of abrikozenpit-olie.

Vette huid (met acne)

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet ver weg van gezichtsolie te blijven als je een gestreste huid hebt. Maar het is wel waar dat je extra voorzichtig moet zijn met wat je op je huid smeert. Bepaalde oliën zoals tea tree olie zouden acne en ontstekingen verminderen, maar vaak zijn er andere producten op de markt waar klinische proeven voor zijn gedaan.

Bij sommigen krijgen oliën de voorkeur omdat ze natuurlijk zijn. Maar alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het ook altijd veilig is. Je kunt bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen, of de verkeerde olie kan je vette huid alleen meer verergeren. Het beste is dan ook de olie met je dermatoloog te bespreken, voordat je een optie vergeet die jou beter zou kunnen helpen. Zo kan een moisturizer voor jou misschien beter zijn dan een gezichtsolie.

Proberen? Ga voor tea tree (wel mee oppassen) of druivenpitolie.

Tip: wist je dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat CBD olie positieve effecten heeft op acné? Dankzij de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, vermindert het roodheid en hydrateert het de huid zonder het vet te maken en de overproductie van talg blokkeren.

Gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt, moet je uitkijken voor bepaalde ingrediënten die irritatie kunnen veroorzaken. Waar tea tree olie een vette huid kan helpen, zorgt het bij een gevoelige huid juist voor uitslag. Je kunt het beste verschillende oliën uitproberen op de binnenkant van je arm, voordat je ze daadwerkelijk op smeert.

Proberen? Ga voor amandel- of rozenbottelolie.

Het aanbrengen

Als je eenmaal een geschikte gezichtsolie denkt te hebben gevonden, is het ook belangrijk om deze goed aan te brengen. Zo is het goed om je heerst eerst te reinigen met een facewash en toner. Zorg dat je huid nog een beetje vochtig is als je de olie aanbrengt, alleen dan kan het goed in je trekken.

Kijk of je het fijn vind om de olie te verdunnen met wat kokosolie. Een olie breng je zachtjes met je vingertoppen aan. Om een vettig gevoel te voorkomen kun je het beste de olie met opwaartse bewegingen in masseren. Hiermee verbeter je de bloedsomloop én trekt de olie beter in.

Bedrock

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat je wilt weten vóór je weer een nieuwe gezichtsolie uitprobeert
Sluiten