Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Love & Life 3 mei 2020

4 essentiële vragen om erachter te komen wat je wil in het leven

Soms ben je er maandenlang compleet niet mee bezig en soms spookt het ineens weer elke dag door je hoofd. De vraag ‘wat wil ik’ is een moeilijk te beantwoorden vraag waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Wat vind ik leuk om te doen? Waar wil ik m’n tijd in stoppen en waar word ik nou echt gelukkig van? Vragen die in eerste instantie simpel klinken, maar zodra je erover gaat nadenken nog behoorlijk moeilijk te beantwoorden zijn.

Gelukkig zijn er manieren waarop je voor jezelf meer duidelijkheid kunt krijgen welke kant je op wilt. Deze 4 vragen helpen je op weg.

Zoveel keuzes

Dat jij het moeilijk vindt om te ontdekken wat je wil in het leven, is niet raar. We leven in een wereld waar keuzes te over zijn. Niet alleen in de supermarkt kun je kiezen uit tientallen verschillende chocoladesmaken of pindakaaspotten, ook het ‘grote mensen leven’ staat bol van de keuzes.

Denk aan je studiekeuze, maar ook aan de beroepen die er allemaal bestaan. Aan de ene kant is het fijn dat er zoveel keuzes bestaan, maar meer opties zorgen voor minder snelle en minder goede beslissingen. Hoe weet je dan of de keuze die jij maakt goed is?

Je onderbuikgevoel

Om te weten wat je precies wil in het leven, is het in eerste instantie belangrijk om te leren luisteren naar je onderbuikgevoel – oftewel je intuïtie.

Je bent al snel geneigd om voor het antwoord op jouw vragen te rade te gaan bij vrienden of familie. Helemaal niet gek, want die hebben het beste met jou voor. Ook op het internet zoeken we vaak naar oplossingen.

Waarom?

Maar veel beter is het om voor jouw antwoord naar binnen te keren, in jezelf. Want alleen jij weet hoe je je bij bepaalde dingen voelt en hoe je op bepaalde zaken reageert.

Ga bij jezelf na waarom je iets wel of niet wilt. Zoek het antwoord op bepaalde vragen (of andere kwesties) bij jezelf en je eigen gedrag, behoeftes en waarden. Dikke kans dat je zo makkelijk aanvoelt wat bij je past en een keuze kunt maken.

Wat is jouw ikigai

Wat je ook kan helpen om meer richting te krijgen in je leven, is het invullen van jouw ikigai: de Japanse manier van het vinden van je levenspassie.

Daarvoor beantwoord je de volgende vier vragen:

 1. Waar hou je van?
 2. Waar ben je goed in?
 3. Wat heeft de wereld nodig?
 4. Waar kan je voor betaald worden?

Is er een gemene deler tussen deze vier vragen? Die sweet spot is jouw ikigai. Vragen die je bij het invullen van de vier hoofdvragen kunnen helpen:

 • Wat doe ik graag? Waar word ik enthousiast van?
 • Waar hou ik juist niet van?
 • Wat zijn mijn sterke punten/talenten?
 • Wat zijn mijn ontwikkelpunten?
 • Hoe kan ik iets voor anderen betekenen?
 • Wat zie ik graag anders op deze wereld?
 • Hoe kan ik iets voor de wereld betekenen?

Als je de vragen in vult, krijg je een goed beeld van welke richting je op wilt in je leven. En schrik niet als je van de één op de andere dag wakker wordt en ineens van gedachten bent veranderd. Wat je wilt en belangrijk vindt in het leven kan veranderen.

Realiseer je dan dat de stappen die je hebt genomen om te komen waar je nu bent, je hebben geholpen om te zijn wie je nu bent. En pak dan de vragen er nog ‘s bij. Wat wil je nu in het leven?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
4 essentiële vragen om erachter te komen wat je wil in het leven
Sluiten