Ging jouw maandag ook niet lekker? Dankzij deze truc begin je je week tien keer beter

Zware maandag gehad? We hear ‘ya. De zondagavond en maandagochtend vallen ons vaak zwaar, maar onderzoekers beweren dat er een trucje is waardoor je dit gevoel voortaan niet meer hebt.

Een onderzoek toont aan dat je door je weekend te zien als een vakantie, je je “zondagavond-gevoel” kan voorkomen. Daar willen we natuurlijk meer over weten.

Je week beter starten

Zondagavond op de bank zitten terwijl je je favoriete Netflix-serie kijkt, klinkt heerlijk. Toch hebben veel mensen op die momenten last van een naar gevoel omdat de maandag wederom voor de deur staat. Het weekend mocht echt wel een paar dagen langer duren en je hebt precies geen zin om morgen weer zo vroeg op te staan en jezelf naar werk te slepen. Klinkt herkenbaar? Volgens onderzoekers kan je dit gevoel tegengaan.

Het “zondagavond-gevoel” is voor velen herkenbaar en volgens onderzoekers bestaat het echt. Dokter Susanne Cooperman zegt: “This is an anticipatory anxiety —not the stress in the moment, but the anticipation of what will come puts people in this fight or flight mode. The adrenal glands sit on top of the kidneys and they release adrenaline and cortisol. They flood the system and you have a real stress reaction and it feels like real anxiety.”

Het onderzoek

Een groep onderzoekers wilde erachter komen of er een manier is voor mensen om deze angstgevoelens tegen te gaan. Daarom hebben Cassie Mogilner Holmes, Colin West, en Sanford DeVoe van UCLA vierhonderd mensen twee instructies gegeven op vrijdagmiddag: de ene groep moest hun weekend zien als een normaal weekend en de andere groep moest hun weekend ervaren als een vakantie.

De groep onderzoekers hebben de mensen geen instructies gegeven over de invulling van het weekend. Ze hoefden dus niet daadwerkelijk op vakantie te gaan. De groep moest zelf invullen wat een weekend-vakantie voor hen betekent en hoe ze dit weekend wilde spenderen.

Flash forward naar maandagochtend en wat blijkt? De groep mensen die hun weekend moesten zien als een vakantie waren velen malen gelukkiger dan de andere groep. Cassie zegt: “Thus, without taking any extra time off from work and without needing to spend any additional money, the simple nudge to treat their time off like a vacation increased their happiness when they were back at work on Monday.” Het onderzoek werd een jaar later weer gedaan onder vijfhonderd mensen en hierbij waren de resultaten hetzelfde. We kunnen daarom dus wel stellen dat deze tactiek echt werkt.

Niet daadwerkelijk op vakantie

Het gaat er dus niet om dat je daadwerkelijk op vakantie gaat of iets anders gaat doen dan normaal. Het gaat om je state of mind in het weekend. Door de zaterdag en zondag te zien als een mini-vakantie, geniet je veel meer. Cassie vertelt dat het geen verrassing is dat deze groep mensen gelukkiger was op maandag. Ze zegt: “The people who were in the “vacation” group were more mindful of and attentive to the present moment throughout their weekend’s activities.” . Voorgaand onderzoek heeft aangetoond dat dit een hele belangrijke rol is binnen het wegnemen van angsten.

Er is uiteraard ook een hele grote groep mensen in de wereld die meer dan één baan moet hebben om hun leven te leiden. Voor hen is het misschien geen optie om twee vrije dagen in de week te hebben. Toch is het een goede reminder voor iedereen om bewuster te zijn en meer in het moment te leven wanneer we een paar vrije uren hebben.

Bustle

Reageer op artikel:
Ging jouw maandag ook niet lekker? Dankzij deze truc begin je je week tien keer beter
Sluiten