Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Love & Life 19 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Schokkend – zoveel overuren maken werkende vrouwen gemiddeld per jaar

Je kent het wel: een deadline nadert, je collega is op vakantie en je voelt je bovenal héél erg verantwoordelijk. Het resultaat? Tot in de late uurtjes zwoegen voor je baas. En je bent niet de enige die veel overuren maakt, blijkt uit het grote Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business University. Zij trokken schokkende conclusies met betrekking tot werkende vrouwen in Nederland.

Werkende vrouwen

Begrijp ons niet verkeerd, we zijn niet vies van hard werken en hebben grote bewondering voor alle werkende vrouwen. Toch lijkt er iets niet helemaal goed te zitten qua werkuren en grenzen aangeven, aangezien we veel overuren maken. Vrouwen werken gemiddeld 32 uur per week en verdienen ze 33.750 euro per jaar. Dat is op jaarbasis gemiddeld 5.000 euro minder dan mannen. Daarnaast werken we gemiddeld twee uur extra per week. Klinkt weinig, maar niets is minder waar.

Overuren

Als je een snelle rekensom maakt hoe veel tijd je kwijt bent aan overuren, dan sla je stijl achterover. Gemiddeld werken we per jaar namelijk bijna drie (!) weken gratis en voor niets. Wij zouden wel een betere besteding voor deze dagen kunnen bedenken, zoals een vakantie naar Parijs en omstreken, een lange reis maken in je eentje of gewoon lekker thuis luieren.

Gelijke kansen op de werkvloer

Naast de extra uren die we maken, blijkt uit hetzelfde onderzoek dat vrouwen het gevoel hebben meer uren te moeten maken dan mannelijke collega’s voor eenzelfde beloning. Ook gaven de vrouwelijke respondenten aan dat zij minder kans op promotie voor zichzelf zagen dan de mannelijke respondenten. Dat sluit ook aan bij het feit dat 22 procent van de vrouwen een leidinggevende positie heeft, waar 35 procent van de mannen dat heeft.

Op de vraag of de 43.000 respondenten een voorkeur hebben voor een mannelijke of vrouwelijke leider, geeft twee-derde aan dat het niet uitmaakt. Het gedeelte dat hier wel om geeft heeft liever een man als manager.

Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit licht dit toe: “Van gelijke kansen voor een positie aan de top is nog lang geen sprake. Er is nog altijd een flink aantal werkenden dat een duidelijke voorkeur heeft voor een mannelijke leidinggevende. Om meer vrouwen aan de top te krijgen, en meer gelijkwaardigheid te creëren, moeten organisaties meer vrouwen in het middenmanagement aanstellen. Uit ons onderzoek is namelijk ook gebleken dat bij Nederlanders die momenteel een vrouwelijke leidinggevende hebben, de voorkeur voor een vrouwelijke manager toeneemt.

Kortom: er is werk aan de winkel. We moeten meer voor onszelf opkomen en best wat sterker in onze schoenen staan, zeker als het aankomt op promotie en gelijke kansen op de werkvloer. En als alle werkende vrouwen nou eens hun overuren uitbetaald krijgen, dan is die salariskloof ook direct opgelost. Wij zien mogelijkheden.

Lees ook:
7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je teveel stress hebt

Waarom een carrièreswitch tegenwoordig heel normaal is
Hé carrièretijger, laten we het eens hebben over je arbeidsvoorwaarden

Intermediair

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Schokkend – zoveel overuren maken werkende vrouwen gemiddeld per jaar
Sluiten