Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Love & Life 20 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Lucky you – 7x tips om je werkgeluk te vergroten

Veel mensen lijken eeuwig op zoek te zijn naar hun droombaan, in de hoop op meer werkgeluk. Maar soms zit werkgeluk ‘m niet in een andere baan, maar in factoren die je kunt veranderen in je huidige werk. Wij zochten uit welke factoren bijdragen aan werkgeluk en zetten zeven tips om meer werkgeluk te bereiken voor je op een rijtje.

Iedereen wil een baan waar hij gelukkig van wordt. Maar kan je ook zélf de touwtjes in handen nemen en je werkgeluk vergroten? Absoluut.

1. Bond met je collega’s

Uit één van de meest grootschalige studies ooit, blijkt dat vruchtbare, respectvolle relaties in extreme mate verantwoordelijk zijn voor geluk. Dat geldt voor algemeen geluk, maar zeker ook op de werkvloer.

Voor meer werkgeluk is het dus belangrijk om vriendschappelijke, respectvolle relatie te onderhouden met je collega’s. Als je je collega’s als vrienden beschouwt, ga je namelijk met veel meer plezier naar je werk.

2. Zorg voor meer beweging

Het is al meermaals bewezen: beweging maakt mensen gelukkiger en is een ideale remedie tegen stress. Zorg dus dat je op een werkdag voldoende beweegt, het draagt bij aan je werkgeluk.

Heb je een kantoorbaan waar je nauwelijks hoeft te bewegen? Wees dan creatief en probeer met kleine ingrepen toch aan je beweging te komen: elk uur een rondje lopen en een paar keer stretchen, een tramhalte vroeger afstappen op weg naar werk of ‘s avonds nog een uurtje yoga.

3. Wees alert voor burn-out

Het aantal mensen met burn-outs en stressgerelateerde klachten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2018 hadden maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-outklachten.

Om je werkgeluk te vergroten is het dus cruciaal dat je waakzaam bent voor stress- en burn-outklachten. Luister naar je lichaam, slaap voldoende, neem op tijd een dagje vakantie en geef aan wanneer de werkdruk te hoog is.

4. Ga van multi- naar singletasken

Veel mensen denken dat ze productiever zijn door te multitasken. Onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen die multitasken niet alleen minder productief zijn maar dat ze het werk ook nog eens minder goed verrichten. Op lange termijn haal je hier uiteraard niet erg veel voldoening uit.

Daarom een pleidooi voor singletasken, ofwel: jezelf ertoe verplichten om maar één taak tegelijk te doen, met volle concentratie. Je zal je werk niet alleen beter doen, je hoofd wordt er ook een stuk rustiger – en gelukkiger – van.

5. Besef dat je werk niet alles is

Ervaar jij wel eens stress door je werk? Lig jij ‘s nachts wel eens te piekeren over dingen die zich op het werk hebben afgespeeld? Dan hebben we één advies: besef dat werk ook maar werk is en dat er ook belangrijkere dingen zijn dan dat.

Voor meer werkgeluk is het belangrijk om je werk ook af en toe te kunnen relativeren. Want hoe goed je je werk ook wil doen, je eigen gezondheid, je persoonlijke ontwikkeling en de mensen rondom je zijn nog altijd veel belangrijker.

6. Weet dat de perfecte baan niet bestaat

Heb jij het gevoel dat je je droombaan maar niet kan vinden, terwijl mensen rondom jou de baan van hun leven lijken te hebben? Geen zorgen: geen enkele baan is perfect. Elke baan heeft immers zijn eigen voor- en nadelen.

Het is niet realistisch om te hopen op een baan waar je alleen maar geluk zal ervaren. Besef dat aan iedere baan minder leuke aspecten zitten en dat dat niet per se erg is. Er zijn immers nog veel meer dingen waar je persoonlijk geluk uit kan halen.

7. Blijf jezelf inspireren

Het is niet abnormaal dat je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat je in een sleur belandt. Als je dit (lange tijd) ervaart, is het echter belangrijk dat je stappen onderneemt om de inspiratie op het werk weer aan te wakkeren.

Dat kan bijvoorbeeld door een nieuwe skill te leren, door jezelf uit te dagen met nieuwe projecten of door contacten te leggen met nieuwe mensen.

Kortom: veel van je werkgeluk bepaal je helemaal zelf.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Lucky you – 7x tips om je werkgeluk te vergroten
Sluiten