Voor eens en altijd: werkt houtskooltandpasta nou wel of niet?

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen op Instagram, de potjes met zwart poeder waar menig influencer haar tanden mee poetst. Het belooft een wondermiddel te zijn en je tanden een aantal tinten lichter te maken, maar is dit ook echt zo? Voor eens en altijd: dit is de waarheid over houtskooltandpasta.

Het is ineens ontzettend hip, die activated charcoal tandpasta. Het komt in poedervorm, maar ook in een handige tandpasta-vorm. Maar voordat je eraan begint wil je wel weten of het echt werkt, want het ziet er nogal beangstigend uit, zo’n mond vol zwarte poeder.

Werkt houtskooltandpasta nou wel of niet?

De theorie achter het zwarte goedje klink erg aannemelijk. Geactiveerd houtskool wordt in ziekenhuizen weleens toegediend in pilvorm. Het houtskool neemt alle gifstoffen in het lichaam op en voorkomt zo dat het in de bloedbaan terechtkomt. Als het op de tanden aankomt, beweren veel bedrijven dat het houtskool alle narigheid opzuigt als eens spons en de tanden stralend wit achterlaat.

How to use the Ultimate Carbon Kit via @brookechristiina 🖤

576 Likes, 6 Comments – Carbon Coco™ (@carboncocoau) on Instagram: “How to use the Ultimate Carbon Kit via @brookechristiina 🖤”

Het ding is alleen dat het nooit wetenschappelijk bewezen is dat houtskool daadwerkelijk vlekken (en andere ongein) verwijdert van de tanden. Daarnaast bevatten de meeste houtskooltandpasta’s geen fluoride, wat zorgt voor sterkere tanden. Tandarts Sarah Jebreil zegt er het volgende over. “No charcoal toothpaste has the American Dental Association stamp of approval. That’s likely because most of them don’t contain fluoride, the main ingredient in toothpaste that helps fight cavities and strengthen teeth.”

Maar wat volgens Sarah nog veel gevaarlijker is, dat is de grove textuur van de meeste houtskooltandpasta’s. Het is veel te ruw voor onze tanden en het slijt ons glazuur weg. Hierdoor worden je tanden uiteindelijk grijs en ontzettend gevoelig.

Is het de moeite waard?

Hypothetisch gezien kan het zwarte goedje misschien een aantal vlekken wegpoetsen, maar het is het niet waard om hiervoor je glazuur in gevaar te brengen. Wij (en alle tandartsen) raden het af om houtskool op de tanden te gebruiken, liever gebruik je een pasta met fluoride erin. Wil jij je tanden toch graag bleken? Informeer dan bij de tandarts naar de verantwoorde opties om dit te doen.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Voor eens en altijd: werkt houtskooltandpasta nou wel of niet?
Sluiten