Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 19 jul 2019

Een nieuwe wet in New York verbiedt discriminatie op basis van haar

Een nieuwe wet die in de staat New York is doorgevoerd, voorkomt discriminatie op basis van haar of haarstijlen. New York is hiermee de tweede Amerikaanse staat die deze wet doorvoert; ook Californië kent sinds kort dezelfde wet.

CROWN-wet in New York en Californië

De zogeheten CROWN-wet werd afgelopen week ondertekend en direct doorgevoerd door de gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Met de wet worden met name zwarte mensen, en dan voornamelijk vrouwen, beter beschermd tegen discriminatie. Uit een onderzoek in de Verenigde Staten is onlangs gebleken dat zwarte vrouwen 80% meer geneigd zijn hun hun natuurlijke haar aan te passen om te voldoen aan diepgewortelde sociale culturele normen. Met deze nieuwe wet wordt een groot deel van deze zorgen afgenomen. Werkplekken mogen dankzij de wet namelijk geen beleid meer doorvoeren dat haarstijlen zoals afro’s, vlechten en dreads verbiedt.

“For much of our nation’s history, people of color — particularly women — have been marginalized and discriminated against simply because of their hairstyle or texture,” vertelt gouverneur Cuomo in een statement. “By signing this bill into law, we are taking an important step toward correcting that history and ensuring people of color are protected from all forms of discrimination.”

Eerder deze maand ging in Californië de CROWN-wet van kracht, die staat voor Create a Respectful and Open Workspace for Natural Hair. Hiermee was het de eerste staat die de wet doorvoerde. Inmiddels is de wet doorgevoerd in New York en in behandeling in New Jersey.

Dreads afknippen voor wedstrijd

De discussie over discriminatie op basis van haarstijlen laaide weer op toen een video van een jonge worstelaar de rondte ging, waarop te zien is dat hij zijn dreads af moet knippen om mee te mogen doen aan een wedstrijd. Hij kreeg van de scheidsrechter de keuze: of hij knipte zijn haar af, of hij mocht niet meedoen. Op de video is te zien dat hij voor de eerste optie heeft gekozen, waarna een vrouw al zijn dreads afknipt.

CBS Evening News on Twitter

A high school referee is now the focus of a civil rights investigation giving a young wrestler an apparent ultimatum: cut his dreadlocks, or forfeit his match. Despite the incident, teenager Andrew Johnson won the match. @DeMarcoReports has more https://t.co/R878MHkyJi https://t.co/1ldP6gFocs

De reden dat de jongen zijn dreads moest afknippen zou zijn geweest omdat de lengte van zijn haar niet zou voldoen aan de regels van de wedstrijd. Waar dat op zich een redelijke reden is om naar een oplossing te zoeken, is het natuurlijk te absurd voor woorden om van iemand te verwachten dat hij zijn haar afknipt. Mensen zijn dan ook van mening dat er meer dan genoeg andere opties waren om de jongen alsnog mee te laten doen aan de wedstrijd.

Het feit dat discriminatie op basis van haar en haarstijlen nu officieel verboden is in twee staten, is een grote stap in de vrijheid van veel Amerikanen. Het zorgt ervoor dat zij – net zoals hun witte landgenoten – hun haar kunnen dragen op de manier waar zij zich goed bij voelen.

Dit vind je ook interessant:
Dit is hoe celebrities reageren op de vreselijke anti-abortuswet in de Verenigde Staten

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een nieuwe wet in New York verbiedt discriminatie op basis van haar
Sluiten