Alles wat je moet weten over het wetsvoorstel om onvrijwillige seks strafbaar te maken

Wie de afgelopen dagen het nieuws heeft gevolgd, heeft waarschijnlijk iets voorbij zien komen over het nieuwe wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus over onvrijwillige seks. Het wordt strafbaar om seks te hebben met iemand die dat niet wil, maar ook als je had kunnen weten dat iemand er niet oké mee is. Wij vertellen je wat het inhoudt en waarom het zo goed is dat deze wet er komt.

Gisteren werd het wetsvoorstel aangekondigd door minister Grapperhaus. Zijn voorstel houdt in dat seks tegen de wil van de ander voortaan strafbaar is. En dan denk je: ‘maar dat is toch sowieso al strafbaar?’. Dat klopt, maar deze wet gaat verder dan verkrachting en aanranding.

Wat Grapperhaus’ wetsvoorstel over onvrijwillige seks inhoudt

Onvrijwillige seks wordt strafbaar. Dit om bijvoorbeeld mensen die freezen en niet protesteren in zo’n situatie te kunnen beschermen. Seks waar dwang bij komt kijken (verkrachting en aanranding) is momenteel al strafbaar, maar nu wordt het ook strafbaar als je had kunnen weten dat iemand het niet wilde, of diegene zich nu verzet of niet.

“Nee is nee, maar geen ‘nee’ betekent nog geen ‘ja'” stelt Grapperhaus. En daar heeft hij een goed punt, want wist je dat tweederde van de mensen verstijft in zo’n situatie? Volgens de momentele wet moet het slachtoffer zich hebben verzet of moest het slachtoffer niet aan de seksuele handelingen kunnen ontkomen om te bewijzen dat er sprake is van verkrachting. Verkrachting is lastig te bewijzen, tenzij er geweld werd gebruikt. Volgens Grapperhaus moet de rechter kunnen oordelen als hij of zij weet dat het slachtoffer niet wilde, óf als de dader had kunnen weten dat het slachtoffer niet wilde.

Hoe gaat dit in de praktijk?

Degene die het initiatief neemt om seks te hebben krijgt hierdoor meer verantwoordelijkheid. Een afhoudende lichaamstaal, merkbare twijfel, verstijven of niet langer meedoen aan de seks is genoeg reden om ermee te stoppen. Bij twijfel heb je als initiatiefnemer de plicht om aan de ander te vragen of diegene (nog steeds) oké is met alles wat er gebeurt. Wie dit niet doet loopt het risico op een celstraf van maximaal zes jaar. De maximale celstraf die je kan krijgen voor verkrachting is twaalf jaar.

Hoe zit dit in andere landen?

Hoe vooruitstrevend we ook zijn, Nederland is niet het eerste land dat zich hiermee bezighoudt. Zweden ging een jaar geleden al een stapje verder, daar moet je namelijk (iedere keer weer) toestemming aan elkaar vragen voordat je seks hebt. In Spanje hebben ze een soortgelijke wet, daar wordt seks zonder expliciete toestemming gezien als verkrachting.

Het klinkt misschien allemaal niet zo romantisch, dat toestemming vragen. Toch is het ontzettend belangrijk dat deze wet er komt. Het is de bedoeling dat er minder onvrijwillige seks plaatsvindt én dat de daders nu sneller bestraft kunnen worden. Het kabinet wil aansluiten bij de veranderende opvattingen over grensoverschrijdend seksueel gedrag. Dit is iets wat we allemaal toejuichen, toch?

Ook seksuele intimidatie wordt strafbaar

Op het gebied van seksuele intimidatie verandert er ook het één en ander. Seksuele intimidatie, zowel op straat als online, wordt voortaan strafbaar. Hieronder vallen seksueel getinte aanrakingen, opmerkingen en obscene gebaren. Hiermee wil Grapperhaus de openbare ruimte teruggeven aan jonge vrouwen, die nu de neiging voelen zich anders te kleden, anders te gedragen of bepaalde plekken te vermijden.

Vanaf wanneer gaat dit in?

Minister Grapperhaus gaat komende maanden onderzoeken hoe de nieuwe wetten het beste in hun werking kunnen gaan en hoeveel geld dit gaat kosten. Het uiteindelijke wetsvoorstel dient hij eind dit jaar of begin volgend jaar in. Wij hopen dat deze twee wetten snel in werking gaan en zijn dankbaar dat Grapperhaus zich hiervoor inzet.

RijksoverheidNOS

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over het wetsvoorstel om onvrijwillige seks strafbaar te maken
Sluiten