Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Food 23 sep 2018

Als je weet wat een vijg écht is, kun je er nooit meer hetzelfde naar kijken

We eten vijgen graag: ze zijn lekker zoet en ook nog eens heel gezond. We kunnen ze alleen nooit meer hetzelfde zien nu we weten wat een vijg éigenlijk is.

Om te beginnen zijn vijgen eigenlijk geen fruitsoort, maar een hele verzameling aan bloemetjes. De bloemen van de vijgenboom groeien – in tegenstelling tot normale bloemen – binnenin het omhulsel dat we kennen als de vijg. Elke bloem binnenin de peul produceert één mini-vrucht met één pitje. Als je naar een vijg kijkt, zijn al die kleine pitjes die je ziet dus een aparte vrucht! Volg je het nog?

Dit is echter niet het enige wat de vijg zo bijzonder maakt. Omdat de bloemen van de vijgenboom dus binnenin die peul bloeien, hebben ze een speciale manier van bestuiving nodig. Aangezien ze hun stuifmeel niet door de wind of bijen kunnen laten verspreiden, zijn ze afhankelijk van – nu komt het – de vijgenwesp. Waar de mannelijke vijg afhankelijk is van de vrouwelijke vijgenwesp om zijn stuifmeel te verspreiden, is de vrouwelijke vijgenwesp afhankelijk van de mannelijke vijg omdat ze haar larven in de vijg legt. Ja, je hoort het goed: binnenin de mannelijke vijg groeien de kinders van de vrouwelijke vijgenwesp.

Voordat je begint te gillen en nooit meer een vijg wil eten: wij mensen eten alleen de vrouwelijke vijg, waar de vrouwelijke vijgenwesp niet naar binnen gaat omdat deze vijg zich niet leent voor reproductie. Phew.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het reproductieproces van de vrouwelijke vijgenwesp, dat werkt als volgt
De mannelijke vijg is zo gevormd dat de vrouwelijke vijgenwesp naar binnen kan voor het leggen van haar eitjes. Door de nauwe opening verliest zij hierbij helaas wel haar antennes en vleugeltjes, waardoor ze niet meer weg kan vliegen uit de vijg. Het is dan aan de babywespjes – die klein genoeg zijn om naar buiten te vliegen – om the circle of life voort te zetten.

Klein, maar supergoor detail
Voor de wesp is het lastig te bepalen of ze een mannelijke of vrouwelijke vijg binnenwurmt. Als ze tóch per ongeluk bij een vrouwelijke vijg naar binnengaat, zal ze binnenin de vijg sterven door het verlies van haar antennes en vleugels. De vijg bevat een bepaald soort enzym dat de wesp omzet in proteïne, waardoor je dus eigenlijk niets meer merkt van het feit dat je een dode wesp eet, en het kan ook helemaal geen kwaad. Dat neemt de lichtelijk akelige gedachte dat wanneer je een vijg eet, mogelijk ook vergane dode wesp eet, niet weg. Vandaar dat veganisten liever geen vijgen eten. Wat een informatie om te verwerken. Wij kunnen in elk geval nooit meer hetzelfde naar een vijg kijken.

Mocht je het nog steeds aandurven om een vijg te eten, dan is hier een recept voor een heerlijke salade met vijg, meloen, feta en citroendressing:

Heerlijke salade met vijg, meloen, feta en citroendressing

The Huffington Post

Reageer op artikel:
Als je weet wat een vijg écht is, kun je er nooit meer hetzelfde naar kijken
Sluiten