Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 17 okt 2020

10 tips en tricks voor Whatsapp die je misschien nog niet kende

Met meer dan één miljard WhatsApp-gebruikers is de kans groot dat jij net degene bent die nog niet alle WhatsApp-hacks kent. Geen nood, met onderstaande tips geef je iedereen het nakijken en word jij de absolute expert op WhatsApp-gebied.

Van cursief lettertype tot het vastzetten van gesprekken: alle geheime en minder geheime tips lees je hier.

1. Zet je WhatsApp gesprek vast

Misschien heb jij aardig wat gesprekken op een dag op WhatsApp. De een gebruikt het voor werk, de ander lult zich de hele dag een ongeluk. Het komt er op neer dat bepaalde, belangrijke, gesprekken soms wegvallen op de achtergrond. Deze staan bijvoorbeeld helemaal onderaan, terwijl je ze het liefst bovenaan hebt staan. Gelukkig is dat te regelen. Je gesprekken zijn namelijk vast te zetten.

Hierdoor blijven, maximaal drie gesprekken, helemaal bovenaan de app staan. Zo kun je altijd makkelijk bij het gesprek.

Zo doe je het:

iOS | Berichten -> veeg van links naar rechts -> Maak vast.
Android | Berichten -> druk de pin aan de bovenkant van het scherm in.

2. Laatst gezien uitschakelen

Wie zijn instellingen op WhatsApp niet veranderd heeft, zal bij zijn contacten een tijdstip te zien krijgen. Dat is het tijdstip waarop mensen voor het laatst actief zijn geweest op de app. Wanneer dat in de oren klinkt als een fantastisch handig functionaliteit, hoef je er niets aan te doen. Krijg jij kriebels bij het idee dat iedereen je constant kan controleren, ook wanneer jij even geen tijd hebt gehad om een bepaald bericht te beantwoorden, dan is het ook makkelijk uit te zetten.

Zo doe je het:

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> Laatst Gezien -> switch naar Niemand
Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> Laatst Gezien -> switch naar Niemand

3. WhatsApp-bericht in andere stijl

Naast het gebruik van stickers en Emoji, kun je op Whatsapp ook met het lettertype creatief doen. Het is namelijk mogelijk om de tekst in een WhatsApp bericht van een andere stijl te voorzien. Je hebt de mogelijkheid om een tekst dikgedrukt, schuingedrukt of doorstreept te maken. Je moet alleen even weten hoe.

Zo doe je het:

Dik gedrukt | Zet een * voor en achter het gedeelte dat dik gedrukt moet zijn. Voorbeeld: *pannenkoek*.
Schuine tekst | Zet een _ voor en achter het gedeelte dat schuin moet zijn. Voorbeeld: _pannenkoek_.
Tekst met streep | Zet een ~ voor en achter het gedeelte dat een streep moet hebben. Voorbeeld: ~pannenkoek~.

4. Geen blauwe vinkjes

Net als het geval is bij laatst gezien zijn ook de blauwe vinkjes voor iedereen anders. De een vindt het een heerlijke tool om mensen in de gaten te houden. De ander ligt er nachten wakker van. De blauwe vinkjes geven namelijk aan of een persoon een bericht gelezen heeft. De functie kan behoorlijk wat irritaties opleveren. Daarom vertellen we je met alle liefde dat je de functie uit kan schakelen en hoe je dat precies kan doen.

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> schakel Leesbewijzen uit.
Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> vink Leesbewijzen uit.

5. WhatsApp vergrendelen met Face ID of Touch ID

Het is mogelijk om je WhatsApp extra te beveiligen. Dat is op iOS mogelijk met Face ID (gezichtsherkenning) en Touch ID (vingerafdrukscanner). Mensen met een Android-apparaat kunnen de applicatie beveiligen met de vingerafdruk. Waar je het voor gebruiken mag je zelf weten, maar een extra laag veiligheid kan nooit kwaad.

Zo doe je het:

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> Schermvergrendeling -> Vraag om gezichtsherkenning/vingerafdruk -> kies voor Onmiddelijk, Na 1 minuut, Na 15 minuten of Na 1 uur.

Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> Vingerafdrukvergendeling -> schuifje op groen -> kies voor Onmiddelijk, Na 1 minuut of Na 30 minuten.

6. WhatsApp-media uit je galerij

WhatsApp wordt overduidelijk niet alleen gebruikt om leuke berichten naar elkaar te sturen. Via de applicatie is het ook mogelijk om foto’s en video’s te sturen. We weten niet hoe het bij jou zit, maar onze groepsgesprekken staan er vol mee. En daardoor de galerij van onze smartphone ook. Althans, in het begin dan. Er is namelijk een instelling waardoor niet alle foto’s en video’s van WhatsApp niet direct meer opgeslagen worden. Het is mogelijk om alle media gewoon lekker in de app te laten en specifieke beelden zelf op te slaan.

Zo doe je het:

iOS | Instellingen -> Chats -> schakel Voeg toe aan filmrol uit
Android | Instellingen – Chats -> schakel Toon media in galerij uit

7. Specifiek gesprek op stil

Er zijn van die groepsgesprekken waar je net met teveel mensen inzit en die daardoor de hele dag aanstaan. Wprd je daar gek van? Als Whatsapp-gebruiker heb je de mogelijkheid om bepaalde gesprekken op stil te zetten. Je krijgt dan geen meldingen meer van dat gesprek. Hartstikke handig, maar je moet even weten waar je het zoeken moet.

Zo doe je het:

iOS | Berichten -> open de chat -> tik persoon/onderwerp aan voor info -> druk op dempen -> selecteer hoelang je het gesprek wil dempen.
Android |Berichten -> Open gesprek -> Menu -> Dempen.

8. WhatsApp dubbel zo veilig

Het is mogelijk om WhatsApp dubbel te beveiligen. Niet alleen door de vingerafdruk of gezichtsvergrendeling, maar ook door tweestapsverificatie. Wie de app wel eens van een oude smartphone naar een nieuwe smartphone heeft meegenomen, weet dat je een code krijgt om WhatsApp te activeren. Wanneer je ook nog eens een back-up gemaakt hebt, is het ook mogelijk om je oude gesprekken weer terug te halen. Maar wat nou als de telefoon, of het nummer, op een of andere manier in verkeerde handen valt. Is die ene beveiliging dan wel genoeg.

Nee, natuurlijk niet. Daarom heeft WhatsApp ook een oplossing in de vorm van die tweestapsverificatie. Het is een extra code die je in moet voeren, om weer bij je gesprekken te kunnen komen. Een code die je om de zoveel tijd in moet voeren.

Zo doe je het:

iOS / Android | Instellingen -> Account -> Verificatie in twee stappen -> Schakel in

Koppel een e-mailadres en maak een pincode aan. Je bent klaar om te gaan.

9. Markeer als ongelezen

We zijn tegenwoordig allemaal druk, druk, druk. Uiteraard is er niets mis mee, maar in ons drukke bestaan kan het beantwoorden van een belangrijk bericht op WhatsApp er nog wel eens doorheen schieten. Daarom is het handig dat je bepaalde berichten als ongelezen kan markeren. Zo staat er wederom een blauw bolletje bij een gesprek en weet je dus dat je er nog iets mee moet doen. Zie het als een soort geheugensteuntje.

Zo doe je het:

iOS | Berichten -> veeg van links naar rechts -> markeer als ongelezen.
Android | Gesprek lang ingedrukt houden -> Open menu -> markeer als ongelezen.

10. Opgeruimd staat netjes

We kennen ze allemaal: mensen die nog meer dan tweehonderd gesprekken open hebben en mensen die het liefst zo geordend mogelijk te werk gaan. Voor die laatste groep hebben we nieuws. Of het nu gaat om inboxen van e-mailadressen, de galerij van je telefoon of WhatsApp. Alleen waar je misschien het idee heb dat je bepaalde gesprekken volledig moet verwijderen, is dat zeker niet het geval. Sterker nog: er is een manier om de boel netjes op te ruimen, maar alsnog bij je berichten te komen. Op WhatsApp is het mogelijk om gesprekken te archiveren.

Zo doe je het:

iOS | Berichten -> swipe van rechts naar links op een gesprek -> Archiveren (ook mogelijk om alle gesprekken direct te archiveren).
Android |Berichten -> Hou gesprek lang ingedrukt -> druk op archiveren.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 tips en tricks voor Whatsapp die je misschien nog niet kende
Sluiten