Door deze nieuwe functie worden jouw WhatsApp-gesprekken een stuk veiliger

Jouw WhatsApp-gesprekken zijn versleuteld, end-to-end.Daardoor kunnen alleen de verzender en de ontvanger van de berichten ze ook daadwerkelijk lezen. Op papier is dat prachtig: het zorgt ervoor dat derden niet stiekem mee kunnen lezen, zelfs als ze de berichten onderscheppen. Helaas zijn er grenzen aan die veiligheid.

En daar is niet iedereen zich bewust van.

WhatsApp en backups

Een concreet en prominent voorbeeld van zo’n beperking is backups. Je kunt via WhatsApp al je chats online opslaan, op iOS in iCloud en op Android in Google Drive. Zo ben je niet je gesprekken kwijt als je telefoon het begeeft. Dat is immers het nadeel aan de manier waarop WhatsApp gesprekken synchroniseert en versleutelt: er is geen derde, in dit geval WhatsApp zelf, die je gesprekken voor je bewaart. Daarom moet je voor het gebruiken van WhatsApp Web bijvoorbeeld altijd verbinding met je telefoon hebben.

De chats die je in bijvoorbeeld Google Drive opslaat, zijn echter niet volledig end-to-end versleuteld. Dan is de beveiliging van jouw privé-gesprekken bovendien de verantwoordelijkheid van Google. The Verge legt uit dat autoriteiten in het verleden al beslag hebben gelegd op WhatsApp-gesprekken via Google, met een gerechtelijk zoekbevel. Je moet er dan alsnog mee uitkijken.

Nieuwe functie maakt het veiliger

Daar gaat echter verandering in komen. WhatsApp is vorig jaar begonnen met het veiliger maken van backups in de cloud. Daarvan zijn nu al de eerste gevolgen te vinden in de betaversie van de chat-app, die voor iedereen beschikbaar is die nieuwe features wil testen. Blog WABetaInfo spotte in de nieuwste versie de onderstaande nieuwe meldingen:

Daarmee lijkt het er sterk op dat het bedrijf bijna klaar is om een nieuwe functie uit te rollen. Dan hebben we het over de mogelijkheid om ook cloud-backups volledig te versleutelen, waardoor ze enkel door jou te openen zijn. Ook Google en de politie hebben dan pech. Je kunt de feature ergens in de komende weken of maanden verwachten.

Om “ongeautoriseerde toegang tot jouw iCloud Drive backup te voorkomen” kun je binnenkort een wachtwoord instellen. Dat wachtwoord moet minimaal acht tekens lang zijn en is nodig om je backup weer te openen. WhatsApp waarschuwt in de nieuwe screenshots dat zelfs zij vervolgens niet kunnen helpen met het terugvinden van dat wachtwoord. Als je het vergeet, dan heb je pech.

Dit artikel verscheen eerder op Manners.

WABetaInfo

Reageer op artikel:
Door deze nieuwe functie worden jouw WhatsApp-gesprekken een stuk veiliger
Sluiten