Vivian
Vivian Love & Life 3 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Wil je afvallen? Vaker kauwen kan serieus het antwoord zijn

Tegenwoordig moet alles snel. Snel een broodje naar binnen werken voor je de deur uit moet; onderweg snel een koekje in twee happen opeten, want je hebt om twaalf uur een afspraak; ‘s avonds gaat de televisie aan en het bord op schoot. We vergeten hoe belangrijk het is om de tijd te nemen voor je eten.

Buiten het feit dat kauwen simpelweg goed voor je is, zou je zelfs kunnen stellen dat je kauw voor kauw kunt toewerken naar jouw beach body. Natuurlijk heb je hierbij nog wel wat goede workouts en misschien een abonnementje op de sportschool nodig, maar het helpt je zeker op weg.

Volgens een onderzoek van Subway.co.uk kauwt een gemiddeld persoon slechts zes keer per hap. Dat is veel te weinig, volgens de onderzoekers van Ohio State University. Zij zeggen dat je op zacht eten (yoghurt, soep) vijf tot tien keer moet kauwen en op dikker eten als brood, vlees en groenten zo’n dertig keer. De onderzoekers van de West Chester University van Pennsylvania menen zelfs dat je je eten zo’n dertig tot vijftig keer moet kauwen voordat je het doorslikt.

Sneller vol
Vijftig keer per hap?! Nu lijkt dat misschien overdreven veel, maar vaker kauwen heeft wel zo z’n voordelen. Zo helpt het je zelfs met afvallen. Na twintig minuten krijgt je maag een signaal dat je vol zit, maar vaak eten we zó snel dat we tegen die tijd al aan ons tweede of derde bord pasta beginnen. Door langer over je eten te doen geef je je hersenen de tijd om het ‘ik zit vol’-signaal te geven. Uiteindelijk eet je hierdoor minder en krijg je dus ook minder calorieën binnen.

Je eet tot wel een derde minder
Zo krijgen langzame eters gemiddeld 88 calorieën minder binnen per maaltijd. Een ander onderzoek toont aan dat wanneer je langer op je eten kauwt, je tot wel een derde minder eet per maaltijd.

Niet alleen is langzamer eten goed voor de lijn, het draagt ook bij aan een gezonde spijsvertering. Als je te weinig kauwt verteert je lichaam het voedsel niet goed en haal je niet alle voedingsstoffen uit het eten. Alle fit girls out here opgelet: wanneer je vaker kauwt neemt je lichaam ook meer proteïne uit het eten op, wat helpt met het opbouwen van spiermassa.

Reageer op artikel:
Wil je afvallen? Vaker kauwen kan serieus het antwoord zijn
Sluiten