Wist jij deze 10 willekeurige feitjes over wijn al?

Carolina van Vugt 11 nov 2017 Food

Het is niet voor niks dat ‘wijnexpert’ een serieus beroep is, er valt immers zóveel over deze drank te leren. Van duizenden boekwerken tot volledige opleidingen: de lessen hierin zijn nooit klaar, want elk seizoen biedt weer nieuwe wijnen.

Hoewel onze kennis ten opzichte van een sommelier natuurlijk miniem is, vinden we het wel leuk om meer te weten te komen over één van onze favoriete drankjes. De volgende 10 willekeurige weetjes over wijn willen we dan ook graag met je delen.

wine1

1. Niet alle wijnen zijn vegan // In het filterproces van wijnen wordt in sommige gevallen ook een dierlijk bijproduct gebruikt, zoals gelatine.

2. Er bestaan Kit-Kats met wijnsmaak op deze wereld // De combinatie van chocolade en wijn is natuurlijk helemaal zo gek nog niet. Helaas komen deze schatjes uit Japan en zijn ze daardoor wat lastiger in Nederland te verkrijgen, echter heeft Amazon ze momenteel nog online staan.

3. In Italië bestaat een wijnfontein waar je 24/7 gratis wijn van kunt drinken // We wisten wel dat de Italianen het meeste verstand hebben van wat je met wijn moet doen. De fontein bevindt zich in Caldari di Ortona, op zo’n drie uur afstand van Rome, dus koop dat vliegticket en sla je slag.

vino1

4. ‘Drinken op iemands gezondheid‘ begon in het oude Griekenland, met wijn // Het idee achter deze traditie was dat de gastheer als eerste een slok nam van de wijn, zodat zijn gasten wisten dat deze niet vergiftigd was.

5. Een toost uitbrengen gebeurde voor het eerst in het oude Rome // Echter gebeurde dit in die tijd door een stukje toast (jawel, vandaar de naam!) in de wijn te laten vallen, zodat deze de overmatige zuren in de wijn kon afzwakken.

6. De oudste fles wijn ter wereld is ruim 1600 jaar oud // De fles dateert uit de periode tussen 325 en 350; een exacte datum is helaas niet bekend. Je kunt hem bewonderen in het Historisches Museum der Pfalz in Speyer, Duitsland.

7. Het wetboek Hammurabi’s Code (1800 voor Christus) bevatte heel wat opmerkelijke wetten over wijn // Zo hield een wet in dat illegale wijnverkopers verdronken zouden worden in een rivier, en een andere dat nonnen die een wijntje durfden ze bestellen, verbrand moesten worden. Gezellig daar, in het Oude Babylon.

vino

8. Vrouwen zijn betere wijnproevers // We knew it! Naast het feit dat we natuurlijk graag wijn drinken, zit hier ook een genetische reden achter. Bij het proeven van wijn draait het namelijk vooral om de geur en vrouwen hebben nou eenmaal een beter ontwikkelde reukzin.

9. ‘Hoe ouder, hoe beter’ geldt voor maar een klein aantal flessen // Van alle wijnen zou namelijk 90% binnen een jaar na de productie opgedronken moeten worden.

10. Oenofobie (angst voor wijn) bestaat echt // Hoe het kan en wat het precies is? Dat lees je hier.

https://www.nsmbl.nl/goed-nieuws-het-drinken-van-rode-wijn-kan-je-helpen-met-afvallen/

Pure Wow

Reageer op artikel:
Wist jij deze 10 willekeurige feitjes over wijn al?
Sluiten