Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Food 1 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Uit eigen ervaring: waar je op moet letten als je vaker vegan wilt eten

Het is World Vegan Day en dat betekent (hopelijk) dat veel mensen vandaag geen of minder vlees eten. Maar wat houdt een vegan dieet nou precies in en waar moet je op letten? Dat zochten wij voor je uit, inclusief een lijstje met heerlijke vegan-proof restaurants door het hele land.

World Vegan Day

World Vegan Day werd in 1994 in het leven geroepen door celebrity Louise Wallis, destijds voorzitter van The Vegan Society. Deze dag is bedoeld om awareness te creëren rondom veganisme. Er worden dan ook veel seminars, talks en voorlichtingen gegeven rondom dit topic. Als jong meisje vond ik het altijd al zielig dat varkentjes werden geslacht en kon ik niet wachten totdat ik zelf kon besluiten of ik vegetariër wilde zijn of niet.

Vaker vegan eten

Mijn interesse in veganistisch eten werd onlangs opnieuw aangewakkerd toen ik de documentaire The Game Changers op Netflix bekeek. In deze documentaire vertellen wetenschappers en topsporters hoe een veganistisch dieet kan bijdragen aan je prestaties.

Ondanks dat deze documentaire wel lekker Amerikaans en een tikkeltje sensatiegericht is ingestoken, was ik getriggerd door deze documentaire. Ik sport vaak en heb niet altijd evenveel energie. Ik eet al jaren geen vlees meer, dus de stap naar een vegan dieet waar je – volgens de documentaire – ook nog eens meer energie van krijgt, dat leek me wel wat.

Waar moet je op letten

Inmiddels eet ik een groot deel van de week veganistisch. Zelf bereid ik al mijn maaltijden vegan, maar als ik bij iemand eet of uiteten ga, dan volstaat voor mij een vegetarische maaltijd ook. Heeft een documentaire of World Vegan Day jou ook ertoe gezet om (vaker) vegan te eten? Dan is het belangrijk om te weten wat je binnenkrijgt en wat niet. Het Voedingscentrum geeft de volgende richtlijnen:

1. Let erop dat je voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 en B2 binnenkrijgt

We weten allemaal dat kwark en kipfilet eiwitbommetjes zijn. Gelukkig zijn er genoeg plantaardige alternatieven te vinden, zoals linzen en bonen. Onderstaand een overzicht:

Peulvruchten; denk aan bonen, kikkererwten en linzen
Tofu en tempé; wil je liever niet teveel soja-producten eten? Kies dan voor een variant op basis van bonen
Noten, pinda’s, pitten of zaden; hierbij verschilt de hoeveelheid eiwitten per type, dus check de verpakking
Kant-en-klare vleesvervangers; ook de nieuwe hype pulled oats bevatten veel eiwitten

Let bij de kant-en-klare vleesvervangers erop dat ze geen melk of ei bevatten en kies de minst zoute variant.

2. Let op de hoeveelheid calcium in je eten

Calcium en vitamine B12 zijn belangrijk om te vervangen als je geen dierlijke eiwitten binnenkrijgt, zoals zuivel. Vaak worden deze twee stoffen toegevoegd aan plantaardige yoghurt of kwark, dus bekijk het etiket om het zeker te weten. Goede alternatieven voor zuivel zijn onder andere:

Groene bladgroenten; spinazie bevat bijvoorbeeld 175 milligram calcium per honderd gram, tegenover acht milligram in een paprika)
Noten; respectievelijk bevatten amandelen 283 milligram en cashewnoten 44 milligram per honderd gram
Peulvruchten; de ene peulvrucht is de andere niet. De hoeveelheden calcium variëren van 23 milligram in linzen tot 71 milligram in gekookte kidneybonen.

3. Slik vitamine B12 als supplement

Volgens het Voedingscentrum neemt je lichaam alleen vitamine B12 op uit dierlijke producten. Daarom is het van belang dat je deze als supplement slikt.

Wil je serieus starten met een vegan levensstijl? Houd dan in het begin een eetdagboek bij in een app die aangeeft hoeveel voedingsstoffen je hebt binnen gekregen. Op die manier kan je gemakkelijk zien of je iets tekort komt.

Vegan-friendly restaurants in Nederland

Tot slot: ondanks dat veel mensen denken dat uiteten gaan als veganistisch persoon onmogelijk is, zijn er genoeg leuke adresjes waar je als veganist terecht kunt. Hieronder een lijstje.

1. FOAM, Den Haag

FOAM staat voor Fresh, Organic and Meat-Free. Elke twee weken heeft deze plek een nieuwe kaart. Daarnaast kun je er terecht voor ontbijt, lunch én catering.

Frederikstraat 44, Den Haag

2. Oproer, Utrecht

Bij Brouwerij Oproer kan je terecht voor bijzondere biertjes, maar ook voor vegan maaltijden. Deze gerechten zijn ook nog eens biologisch én winnaar van de Vegan Awards van 2016.

CAB-Rondom 90A, Utrecht

Bindi Bowls!⠀ ⠀ ⠀ ⠀ #bindi #bindicafe #bindiamersfoort #bindilove #healing #balance #bodypositivity #energy #healthy#healthybody #vegan #vegafood #foodlovers #vegetarier #amersfoort #foodlovers #veggies #eatclean #eatyourveggies #eathealthy #cleaneating #greenvegetables #plantbased #healthy #organic

74 Likes, 2 Comments – Bindicafe (@bindicafe) on Instagram: “Bindi Bowls!⠀ ⠀ ⠀ ⠀ #bindi #bindicafe #bindiamersfoort #bindilove #healing #balance #bodypositivity…”

3. Bindi Café, Amersfoort

Bij Bindi Café wordt niet alleen alles vegan bereidt, maar ook met liefde. En één ding is zeker: dat proef je. Op de kaart prijken vegan burgers, verschillende bowls, salades en heerlijke broodjes. Zeker het bezoeken waard.

Bergstraat 6, Amersfoort

4. Yerba, Amsterdam

Als je vegan én chic wilt dineren, dan ga je naar restaurant Yerba – gelegen op een steenworp afstand van het Museumplein. Je eet hier een seizoensgebonden menu met verrassende smaken en gerechten.

Ruysdaelstraat 48, Amsterdam

Een snickertaart die nu al bijna op is ??‍♀️ . . English: . . Our snickercake is almost gone ??‍♂️

51 Likes, 0 Comments – MAHALO (@mahalo_groningen) on Instagram: “Een snickertaart die nu al bijna op is ??‍♀️ . . English: . . Our snickercake is almost gone ??‍♂️”

5. Mahalo, Groningen

Het Groningse ontbijt- en lunchcafé Mahalo is vrij van zuivel, maar vol van smaak. Ga erheen voor een vegan latte of een heerlijk ontbijtje.

Verlengde Grachtstraat 1, Groningen

World Vegan Day of niet, iets minder vlees eten is goed voor de planeet en je redt er dieren mee. Helemaal veganistisch zal ik overigens zelf nooit worden, daarvoor vind ik kaas en chocolade veel te lekker. Maar zoals met alles geldt: alle kleine beetjes helpen.

Meteen aan de slag? Check dan ook even onderstaande artikelen.
4x vegan recepten die je ieder weekend wil maken
5x een gezond vegan ontbijt
Hoe een vegan dieet je kan helpen bij afvallen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Uit eigen ervaring: waar je op moet letten als je vaker vegan wilt eten
Sluiten