Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 9 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Al gehoord van ‘writing therapy’? Schrijftherapie is volgens velen de sleutel tot een rustig hoofd

Vind jij het lastig om je gevoelens en gedachten onder controle te krijgen? Dan kan writing therapy a.k.a. schrijftherapie je daarbij helpen. Dit klinkt hetzelfde als journaling, maar is iets totaal anders. In 2023 wordt dit fenomeen steeds populairder en wij snappen wel waarom.

Bye, ongecontroleerd brein.

Writing therapy tegen paniek, depressie en stress

Er zijn talrijke studies die het bijhouden van dagboeken over onze gedachten en gevoelens koppelen aan een vermindering van symptomen van angst, depressie en stress. Schrijven zorgt ervoor dat je een plek hebt waar jij je ongefilterde zelf kan zijn en je gedachten kan ventileren. Journaling is al een goede optie hiervoor, maar als je iets dieper wil gaan, dan is writing therapy een fijne optie.

Wat is schrijftherapie?

Schrijftherapie is het schrijven over een specifiek trauma of gevoel onder begeleiding van een professional, zoals bijvoorbeeld jouw psycholoog of iemand anders uit de geestelijke gezondheidszorg.

Dit zorgt ervoor dat je zonder filter over je gedachten en gevoelens kan schrijven, waarna je dit bespreekt met jouw behandelend therapeut. Zo ga je steeds iets dieper dan je gewend bent en zie je op schrift de progressie die je maakt. Ook al vertrouwt een cliënt zijn therapeut volledig, het blijft een zeer kwetsbare daad om alles wat we denken of voelen te uiten. Schrijven kan een veilige ruimte bieden waar we vrij zijn om volledig eerlijk en ongefilterd te zijn.

Het verschil tussen journaling en schrijftherapie

Journaling kan over alles gaan, bijvoorbeeld over wat je die dag hebt gedaan, waar je veel aan denkt, waar je op reflecteert of juist de dingen die je manifesteert. Schrijftherapie is meer gefocust op een pijnpunt, dat je onder ogen komt door erover te schrijven. Denk minder aan het ventileren over bijvoorbeeld een confrontatie met je baas, en meer aan het doen van introspectief werk rond een trauma.

De voordelen van writing therapy

Als jij een verontrustende gebeurtenis in je hoofd blijft herkauwen, dan kan het heel goed zijn om het voor eens en altijd op papier te zetten. Uit je hoofd, op het papier. Studies tonen aan dat schrijven de activiteit in de amygdala kan verminderen, dat is een deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van emoties en herinneringen die met angst samenhangen. Door de activiteit daar te verminderen, komt de onaangename ervaring steeds minder voor in je brein.

Klinkt als een logisch verhaal, toch?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.