Josca
Josca Love & Life 22 jul 2018

Yes, please! Experts geloven dat je twee keer per dag zou moeten slapen

Slaapexperts Dr. Melinda Jackson van RMIT University en Siobhan Banks van University of South Australia schreven een artikel over deze ontdekking. Volgens hen is het idee dat ieder mens ’s nachts 8 uur slaap zou moeten krijgen, pas iets dat recentelijk bedacht of ontstaan is. Onze lichamen zijn eigenlijk veel geschikter om tweemaal per dag te slapen, uiteraard voor een kortere periode.

Twee keer per dag slapen

Diverse antropologen vonden bewijs dat het eerder ook de norm is geweest om tweemaal per dag te slapen, zo ongeveer voor de industriële revolutie in Europa. Eén van de bronnen is bijvoorbeeld het boek Barnaby Rudge geweest van Charles Dickens uit 1840: hij refereert hierin naar een eerste en een tweede slaap.

“He knew this, even in the horror with which he started from his first sleep, and threw up the window to dispel it by the presence of some object, beyond the room, which had not been, as it were, the witness of his dream.”

Bedtijd werd niet bepaald door de tijd van de dag, maar door wat men te doen had en wanneer. Het fenomeen slapeloosheid verscheen ook pas in de boeken aan het eind van de 19de eeuw, precies de tijd waarin twee losse slapen verdwenen.

Sporten voor het slapen: go of no go? Wij hebben het antwoord

Fijner voor je lichaam

Er zitten zeker voordelen aan twee keer slapen per dag, onder andere dat je lichaam dit fijner vindt. In 1990 hield psychiater Thomas Wehr een experiment waarbij een groep mensen gedurende 14 uur in het donker werd gehouden elke dag, voor een maand lang, in plaats van de standaard 8 uur.

In de vierde week van het experiment ontstond er een nieuw slaappatroon bij de deelnemers, dat uit twee fases bestond. De deelnemers sliepen vier uur achter elkaar uit zichzelf, waren wakker gedurende één tot drie uur en vielen wederom voor een tweede keer in slaap gedurende vier uur.

11 mysterieuze dingen die gebeuren tijdens het slapen en wat ze betekenen

Mentale voordelen

De conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat mensen geschikter zijn voor een slaappatroon met twee fases. Het verbetert alertheid en creativiteit, aangezien je de slaap verdeelt over de dag, in plaats van dat je steeds vermoeider wordt gedúrende de dag.

Natuurlijk word je hier ook nog eens een stuk flexibeler van, omdat je niet per se de nacht gebruikt om te slapen. We zijn wel benieuwd of meer mensen het hier mee eens zijn en het er ooit nog eens van komt dat twee keer slapen de norm wordt in de toekomst.

Vast niet.

Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust

Reageer op artikel:
Yes, please! Experts geloven dat je twee keer per dag zou moeten slapen
Sluiten