Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann | LinkedIn Fashion 6 december 2019

Door deze doelstellingen wordt Zara voor 2025 duurzaam

Eerlijk is eerlijk: we vinden het allemaal fijn om af en toe bij Zara te winkelen. Toch kleeft er bij ons wel een schuldgevoel aan de uitgaven bij de modegigant. Onder meer doordat Zara alles behalve duurzaam is en de arbeidsomstandigheden van werknemers onder gemiddeld zijn.

Toch kondigt Zara nu doelstellingen aan en lijkt het erop dat de winkel sneller duurzaam wordt dan we denken. We like.

Nieuwe doelstellingen

Een groot deel van de nieuwe doelstellingen van Zara is gelinkt aan duurzaamheid. De doelstellingen kwamen aan bod tijdens de algemene vergadering met moederbedrijf Inditex. Het merk onthult dat eind 2019 ongeveer 7.500 Zara winkels eco-efficient zullen zijn. Daarnaast zullen alle Zara-collecties voor 2025 gemaakt bestaan uit 100% duurzame materialen.

Join Life

Om meteen goed van start te gaan lanceerde Zara deze week een nieuwe Join Life collectie. De Join Life collectie is voor het eerst ontworpen in 2016 en bestaat, volgens het merk, uit “duurzamere grondstoffen met behulp van processen die helpen het milieu te beschermen.” Zo worden er reststoffen uit oude collecties gebruikt en zijn er items die van 100% recycled materiaal worden gemaakt.

Op dit moment is maar 20% van de Zara-collectie gemaakt van duurzame stoffen. Veel te weinig dus. Daarom wil het merk zich graag inzetten om meer duurzame stoffen te gebruiken. Naast duurzame collecties geeft Zara aan voor 2025 geen afval van overtollige collecties meer te dumpen en duurzame energie te gebruiken voor winkels, kantoren en fabrieken.

JOIN LIFE. RECYCLED DOWN. Recycling processes consume less water and energy, helping us take care of the environment #recycle #joinlife

17.9k Likes, 88 Comments – ZARA Official (@zara) on Instagram: “JOIN LIFE. RECYCLED DOWN. Recycling processes consume less water and energy, helping us take care…”

Positieve veranderingen

Zara wil streven naar positieve veranderingen binnen het bedrijf én binnen de modesector. Zara geeft aan met de doelstellingen en veranderingen een nieuwe richting in te willen slaan. Volgens Pablo Isla, CEO van Inditex, komt de kracht en impuls voor de veranderingen van het commerciële team, leveranciers en de ontwerpers van de collecties. De doelstellingen worden hogerop vastgesteld.

Hoe zit het met de werknemers?

Hoewel we maar wat blij zijn met de nieuwe doelstellingen van Zara, zien we weinig terug over de arbeidsomstandigheden van werknemers. Transparantie is volgens Zara wel een prioriteit en per 2020 willen ze geen gevaarlijke chemicaliën meer gebruiken in fabrieken. Maar uit een eerder rapport bleek dat de werknemers die de duurzame collecties produceren geen eerlijk loon krijgen. Auch.

De stappen naar duurzaamheid zijn in de goede richting, maar we hopen dat de modegigant ook haar best gaat doen voor de werknemers die de collecties maken.

Vogue

Reageer op artikel:
Door deze doelstellingen wordt Zara voor 2025 duurzaam
Sluiten