Zelf je haar verven tijdens de quarantaine? Dit zijn de do’s en dont’s

Gespleten punten, een uitgroei van heb ik jou daar – we weten niet van jou, maar bij ons is inmiddels goed te zien dat we niet meer naar de kapper kunnen. Erg verleidelijk om zelf je haar te verven thuis, maar dat is niet zonder risico.

Je zou natuurlijk ook niets liever willen dan naar de kapper gaan, maar dat zit er voorlopig nog niet in. Zie je geen uitweg meer en wil je iets aan je coupe corona doen? Lees hier dan eerst alle do’s en dont’s.

Zelf je haar verven

Die uitgroei gaat niet vanzelf weg. Je hebt het lang voor je uit kunnen schuiven, maar nu is de tijd toch echt daar: je gaat zelf je haar verven. En oh boy, je wilt natuurlijk niet dat je blonde haren straks ineens oranje zijn, of dat je donkerbruine kleur ineens zwart uitslaat. Met de nodige voorbereiding kun je dit voorkomen. Hier lees je alle do’s en dont’s op het gebied van zelf je haar verven.

1. Gebruik professioneel haarverf

Normaal is het niet zo eng om je haar zelf te verven. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je het moet laten fixen door de kapper, the day after. En dat is nu natuurlijk juist het probleem. Om te zorgen dat je favoriete kapper straks ook weer met je haar aan de slag kan, is het verstandig om gebruik te maken van professioneel haarverf. Ga je met een pakje van de drogist aan de slag, heb je een grote kans dat het de verkeerde kleur uitslaat (lees: een oranje, rode of een groene ondertoon).

En als je die ondertoon hebt of je krijgt verschillende kleurbanen in je haar, is het straks voor je kapper ook moeilijker om je haar te herstellen. Waarom neem je geen contact op met je kapper om te vragen wat je het beste kunt doen? Misschien kan hij of zij wel verf opsturen, of je in ieder geval de juiste kleur vertellen.

2. Ga niet experimenteren

Hoewel het misschien verleidelijk is om – nu je toch geen mensen onder ogen hoeft te komen – voor een gek kleurtje kiezen, is dit niet het juiste moment om met een haarkleur te experimenteren. Als je dat wel doet, heb je een grote kans dat het mis zal gaan. Gekleurd haar (wat je dus al eerder hebt geverfd) kun je niet lichter verven.

Heb je licht haar, maar een donkere uitgroei die steeds erger wordt? Ga dan liever voor de veilige weg en kom hier zelf niet aan. Uitgroei wegwerken is echt precisiewerk, je moet met heel veel dingen rekening houden. Je zou voor de time being ook gebruik kunnen maken van haarmascara, uitgroeispray of -poeder.

3. Gebruik de juiste producten

Als je je bijvoorbeeld stoort aan de gele gloed in je blonde haren, hoef je echt niet direct naar verf te grijpen. Probeer eens een goeie zilvershampoo om de gele tinten uit je haar te krijgen. Een haarmasker die diepe kleuren in balans houdt doet ook wonderen.

Tóch zelf je haar verven?

Ok, heb je bovenstaand lijstje met do’s en dont’s wel gezien en wil je toch zelf je haar verven? Dan kom je met dit deze tips kom je een heel eind. Let wel op: verf echt alleen zelf je haar als je uitgroei lichter is dan je haarkleur en vraag aan je kapper een soort stappenplan.

Benodigdheden zelf haren verven

– Werk met haarklemmen, handschoenen, een kam, een platte kwast en een oud handdoek. Je gaat er hoe dan ook een rommeltje van maken en verf krijg je absoluut niet meer uit kleding. Doe er je voordeel mee.

Voorbereiding

– Vraag je kapper naar de juiste kleur om vervolgens professioneel haarverf aan te schaffen. Vergeet ook niet te vragen naar de juiste hoeveelheden waterstofperoxide en verf en hoe je het beste te werk kunt gaan.

– Smeer voordat je gaat verven de randen van je gezicht, je oren en je nek in met vaseline of een bodylotion. Dat zal ervoor zorgen dat de verf niet in de huid kan trekken. Geloof ons: deze stap wil je niet overslaan, je krijgt verf namelijk moeilijk van je huid.

– Verdeel je haar altijd in delen. Om het verf op het gehele haar aan te brengen, kun je je haar het beste verdelen in vier delen. Het eerste deel maak je vanaf de middenscheiding, en die deel je vervolgens weer in tweeën. De delen kun je vastzetten met klemmen.

– Houd er rekening mee dat je binnen tien minuten de aanzet moet hebben gedaan. Je wilt natuurlijk niet dat dat gedeelte een stuk donkerder is dan de rest.

Tijdens en na het haar verven

– Zet de gedeeltes die je hebt geverfd niet meer vast met een klem, raak het liever helemaal niet meer aan. Dat kan anders zorgen voor vlekken.

– Was je haar altijd direct na het verven met een speciale kleurshampoo. Je zult merken dat je haar daarna als touw aanvoelt. Een haarmasker of conditioner laten intrekken voor tien minuten, zal ervoor zorgen dat je haar niet alleen zacht voelt, maar ook dat de kleuring wordt gestopt en de haarschubben sluiten.

– Spoel overgebleven verf nooit weg door de gootsteen. Verf is chemisch afval en dat moet niet terechtkomen in het watersysteem. Gooi het liever weg in de prullenbak of nog beter, een chemische afvalbak.

Reageer op artikel:
Zelf je haar verven tijdens de quarantaine? Dit zijn de do’s en dont’s
Sluiten