Zita Vervoort
Zita Vervoort Love & Life 12 dec 2019

Dit is volgens psychologen de reden waarom we steeds op dezelfde types vallen

Je relatie is verbroken en je krijgt een oogje op iemand anders. De kans is heel groot dan deze persoon heel erg op je ex lijkt. Je zegt misschien vaak dat je niet echt een type hebt, maar toch is er steeds een gelijkenis tussen je huidige partner en je ex.

Misschien val je altijd op iemand met lang haar of op iemand die heel slim is. Hoe kan het toch dat je steeds op dezelfde types valt? Volgens psychologen schuilt daar dus een reden achter.

Veel gelijkenissen tussen partners

Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen inderdaad exen hebben die op elkaar lijken. In het onderzoek vergeleken ze alle eigenschappen van iemands ex en hun huidige partner. Hier waren verrassend veel gelijkenissen in te zien.

Een type

Dit verklaart waarom men vaak een “type” heeft en waarom je relaties vaak ook hetzelfde verlopen. Hoewel er veel factoren zijn die meespelen, is het belangrijkste punt de mate waarin je gehecht bent aan iets en hoe je je gedraagt in een relatie. Dit is dan weer gekoppeld aan jouw ervaringen in je eigen familie toen je opgroeide.

Mate van hechting

De mate waarin je gehecht bent aan iets kan je opbreken in drie delen: veiligheid, bezorgdheid en vermijding. Mensen die voor veiligheid gaan zijn vaak erg comfortabel in een relatie maar ook in hun eentje. Mensen die vaak bezorgd zijn, zijn vaak het aanhankelijke type. Dan heb je nog mensen die onder vermijding vallen. Zij willen emotionele connecties en kwetsbaarheid vermijden.

Je zoekt de opvulling

Onder welk deel van gehechtheid je ook valt, je zoekt altijd naar de opvulling voor jou. Een voorbeeld: Als jij erg bezorgd bent, zal je vaak vallen op types die eigenlijk onbereikbaar zijn. Dit komt omdat zij deze bezorgdheid alleen maar aanvullen. Dit voelt goed, ook al is dit niet wat je diep van binnen wil.

Zoeken naar herkenbaarheid

Het kan ook zijn dat je zoekt naar iets wat jij in het verleden eerder hebt gezien bij je ouders. Dit wordt het repetition syndrome genoemd. Je nieuwe liefde heeft gelijkenissen met de relatie die je tussen je ouders hebt gezien. Bij het repetition syndrome gebeurt het vaak dat je als kind iets vervelend hebt meegemaakt, zoals een scheiding. Je zoekt de zelfde soort partner als je vader of moeder toen was op, om te bewijzen dat jij het beter kan.

Dezelfde persoon komt terug

Om deze reden zoek je dus steeds weer hetzelfde op. Het is echter niet slecht op dit steeds weer iemand op te zoeken die net als je ex is. Je ex heeft namelijk ook verschillende eigenschappen. Als je deze goede eigenschappen (die je relatie sterk heeft gemaakt) weer opzoekt bij je nieuwe partner, is er niks mis.

Het is niet voor niks je ex

Alle relaties eindigen met een reden. De eigenschappen van je partner kunnen hier van invloed op zijn. Als je hier dus niet blij mee was, bedenk dat dat je ook op andere eigenschappen kan vallen van iemand. Kijk niet alleen naar of er een spark is of een fysieke aantrekkingskracht.

Let op hoe je je voelt

Sommige patronen zullen niet weggaan, maar kunnen wel vervagen als er nieuwe patronen ontstaan. Let goed op hoe een bepaalde persoon je laat voelen. Als je je onzeker, angstig of niet blij voelt in een relatie, dan is dit misschien teken dat je iemand zoals je ex aan het daten bent.

Of je ex nou goede of slechte eigenschappen heeft, je zal vaak merken dat er veel overeenkomsten zijn tussen je partners en vaak hetzelfde type hebt. Het belangrijkste: als diegene je maar gelukkig maakt.

Lees ook: Dit is waarom we best wat vaker egoïstisch mogen zijn (zonder gemeen te worden)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Bustle

Reageer op artikel:
Dit is volgens psychologen de reden waarom we steeds op dezelfde types vallen
Sluiten