Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 18 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Een zero-based budget: wat is het en waarom kan het handig zijn als je geld wil sparen

Budgetteren kun je leren. Het op orde houden van je financiën en weten waar je geld naartoe gaat is de key als je beter met je geld om wilt gaan. En zeg nou eerlijk, wie wil dat nou niet?
Het hebben van een persoonlijk budget is niet alleen fijn om controle te hebben over je geld, maar zorgt er ook voor dat je makkelijker kunt werken aan je financiële doelen – het afbetalen van je studieschuld, die ene droomvakantie, een vette scooter, noem maar op.

Maar waar begin je? Een zero-based budget kan je helpen. Maar hoe werkt het, wat is het en waarom is het handig? Wij leggen het uit.

Een zero-based budget?

Eigenlijk is het concept heel simpel. Elke cent die binnenkomt, geef je op papier al uit. Of aan kosten, of aan spaargeld. Het doel van een zero-based budget, is om inkomsten en uitgaven in balans te brengen. Volg je het nog? Het werkt als volgt.

Voor elke euro die er binnenkomt, bepaal je waar het heen moet. Ga je er boodschappen van doen? Een rekening mee betalen óf vul je je spaarrekening aan? Good to know: uitgaven kunnen natuurlijk elke maand verschillen. Daarom moet je iedere maand opnieuw weer een zero-based budget bepalen. Tijdens de maand mag je het geld ook van de ene categorie naar de andere plaatsen. Daar kun je voor kiezen, als je bijvoorbeeld merkt dat je meer uitgeeft dan je had gedacht aan boodschappen. In dat geval kun je er voor kiezen om geld uit de categorie ‘entertainment’ te verplaatsen naar boodschappen.

Alles in je budget opnemen

Je raadt het al, maar deze manier van budgetteren zorgt er – obviously – niet voor dat je iedere maand maar kan smijten met je geld. Je moet je spaargeld en andere bijdragen in je budget opnemen. Hoe je dat doet?

Zodra je salaris binnenkomt, begin je met het maken van een overzicht. Dat doe je door je salaris in specifieke bestedingscategorieën in te delen. Handig om te beginnen met je vaste lasten, zoals je huur. Het bedrag wat je na het onderverdelen van de vaste lasten overhoudt, verdeel je weer onder andere categorieën, zoals entertainment, eten, kleding, noem maar op. Wees wel zo nauwkeurig mogelijk met je kosten, dat werkt voor deze methode het beste. Het geld wat je na die categorieën weer overhoudt, kan naar je spaarrekening.

Waarom helpt deze methode?

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar als je het een paar keer hebt gedaan zul je merken dat je echt inzicht krijgt in waar en hoe je je geld uitgeeft. Je kunt in een oogopslag zien waar je geld naartoe gaat, en waarom je misschien niet je financiële doelen haalt. Als je geen vast inkomen hebt, omdat je bijvoorbeeld freelancer bent, werkt deze methode ook heel fijn. Je budget helpt je namelijk een vangnet op te bouwen en dat kan weer helpen bij vooruit plannen.

Een voorbeeld van zero-based budget

Oké, genoeg informatie. Een voorbeeld is natuurlijk altijd handig om te zien, dus hieronder zie je hoe een op nul gebaseerd budget eruit kan zien. Voor dit voorbeeld zijn we uitgegaan van een inkomen van 2.400 euro.

Totaal maandelijks inkomen: 2.400 euro
Uitgaven:
Huur: 950 euro
Boodschappen: 200 euro
Uit eten: 75 euro
Mobiele telefoon, tv en internet: 100 euro
Huisdieren: 100 euro
Kleding: 250 euro
Cadeaus: 100 euro
Studielening: 100 euro
Entertainment: 200 euro
Besparingen: 325 euro
Totaal maandelijkse uitgaven: 2.400 euro

Je kunt natuurlijk een boekje bijhouden waar je je inkomsten en uitgaven onder elkaar zet, maar er bestaan ook verschillende handige apps. Dit zijn onze favorieten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een zero-based budget: wat is het en waarom kan het handig zijn als je geld wil sparen
Sluiten