Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 6 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Zero Tolerance Day – Vandaag vragen we aandacht voor meisjesbesnijdenis

Vandaag is het Zero Tolerance Day, een dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor de noodzaak om meisjesbesnijdenis te stoppen. Plan International zet zich ook dit jaar weer in om deze gruwelijke verminking tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlanders niet weet wat meisjesbesnijdenis is.

Ook weet drie op de vier Nederlanders niet dat drie miljoen meisjes het risico lopen om besneden te worden.

Wat is meisjesbesnijdenis?

Omdat veel Nederlanders niet op de hoogte zijn over meisjesbesnijdenis leggen we je even uit waar we het over hebben. Meisjesbesnijdenis is het gedeeltelijk of helemaal wegsnijden van de vrouwelijke geslachtsorganen, zonder medische redenen. De besnijdenis wordt meestal zonder verdoving uitgevoerd met een (scheer)mesje door een vrouw die daar geld voor krijgt. Slachtoffers van meisjesbesnijdenis zijn tussen de nul en vijftien jaar oud.

Het is niet alleen een verschrikkelijke verminking, want meisjesbesnijdenis komt met grote gezondheidsrisico’s. Veel meisjes worstelen levenslang met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. In sommige gevallen leidt de besnijdenis zelfs tot de dood. Anderen hebben last van chronische pijn, infecties, onvruchtbaarheid, angst en depressie. Daarom is het hoog tijd voor actie, vindt Plan International.

Reacties op meisjesbesnijdenis

Zoals je begrijpt is meisjesbesnijdenis een verschrikkelijke verminking die nog veel te vaak voorkomt. Het is een schending van de meest fundamentele mensenrechten en daarom vinden wij bij NSMBL dat er aandacht aan besteed moet worden. Omdat veel mensen geen kloppend beeld hebben, gebruikt Plan in de campagne ‘reaction videos’. In deze video’s is de reactie van een aantal mensen, waaronder Kim Feenstra en Moïse Trustfull, op een video met meisjesbesnijdenis te zien.

Bij Moïse Trustfull hakt de video er flink in: “De indruk die deze beelden op mij hebben gemaakt is onbeschrijfelijk! Ik wilde het liefst wegrennen bij het zien van de beelden, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor dit probleem. Met mijn hoofd kan ik er niet bij dat dit nog steeds gebeurt. Ik hoop dat we met deze video meer aandacht kunnen krijgen voor deze verschrikkelijke verminking.”

Wat kan Plan doen tegen meisjesbesnijdenis?

Gelukkig bestaan er organisaties als Plan International die zich over deze meisjes bekommeren. Plan wil meisjesbesnijdenis uitbannen, want kinderen hebben recht op bescherming tegen alle vormen van geweld. Wat houdt dat dan precies in? Plan zet projecten op in landen als Mali, Sierra Leone, Guinee, Senegal, Egypte, Ethiopië, Sudan en Kenia.

Ze geven voorlichting over de gezondheidsrisico’s en de rechten van meisjes op het gebied van seksuele gezondheid en zelfbeschikking. Met campagnes en voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes de wereld uitgeholpen. Plan werkt aan bewustwording en verandering op elk niveau, waaronder overheid, lokale leiders, traditionele besnijdsters en bij ouders en meisjes zelf. Wij staan achter Plan International en deze meisjes, deze verschrikkelijke verminking moet stoppen.

meisjesbesnijdenis zero tolerance day
Plan International
Reageer op artikel:
Zero Tolerance Day – Vandaag vragen we aandacht voor meisjesbesnijdenis
Sluiten