Zit je in een break-up? Door deze 6 fases ga je heen als je relatie over is

Break-ups zijn alles behalve leuk en we wensen het niemand toe, maar misschien doet het je enigszins goed om te weten dat je niet alleen bent. Het is daarbij ook fijn dat je weet wat er precies met je gebeurt als je een gebroken hart hebt, want je gaat door verschillende fases heen tijdens een break up.

Daarom hebben wij de zes fases waar je doorheen gaat na een relatiebreuk voor je op een rijtje gezet.

Een gebroken hart

Je bent super verdrietig en je bent behoorlijk in de war. Dit is compleet normaal wanneer je relatie net over is. Je ervaart emoties misschien wel anders dan voorheen en je weet niet hoe je ermee om moet gaan. Wij vertellen je door welke zes fases je precies heengaat na een break-up.

Fase één: wanhopig op zoek naar antwoorden

Je probeert het onwetende te weten te komen, oftewel: waarom overkomt jou dit en wat is er precies gebeurd? Je bent er de hele dag mee bezig en je focust je nergens anders meer op. Het enige waar je aandacht voor hebt is waarom dit in hemelsnaam is gebeurd. Helemaal als jij de relatie niet beeïndigd hebt wil je de antwoorden op deze vraag weten.

Het is een makkelijke gedachte om jezelf de schuld te geven als iemand anders het uitmaakt en de gedachte dat jullie ergens ver in de toekomst weer bij elkaar komen spookt door je hoofd. De kans dat je je hier beter door gaat voelen is behoorlijk klein, het lag namelijk echt niet aan jou dus probeer lief te zijn voor jezelf.

Fase twee: ontkenning

Je hebt zo veel tijd in deze relatie gestoken dus het is moeilijk om te accepteren dat het echt over is. Je bent het proces van acceptatie enorm aan het uitstellen door naar ieder feestje te gaan waar hij ook is (zo lijken jullie nog steeds een koppel). Maar nee, dit zijn jullie niet meer dus hoe pijnlijk het ook is, ontken niet dat jullie uit elkaar zijn.

Fase drie: je probeert diegene terug te winnen

Wat er ook is gebeurd, je wilt het goedmaken en zegt duizenden keren dat je gaat veranderen. Je neemt alle verantwoordelijkheid om de relatie te herstellen en te onderhouden. Dit onderhandelen is alleen maar tijdelijk, want in de toekomst zal er niet veel meer veranderen door gedragspatronen van jullie beiden.

Dat je diegene terug probeert te winnen zie je in hoevaak je diegene (en familieleden) nog berichten stuurt. Bij elke situatie die al een beetje met diegene te maken heeft wil je een bericht sturen. Abbort mission.

Fase vier: en dan plots: woede

Wanneer je eenmaal de angst om je alleen te voelen losgelaten hebt, slaat de woede toe (tijdelijk dan). In deze fase voel je je super machtig en begin je te beseffen dat jij er ook toe doet.

Deze woede uit zich in van alles, maar je ziet vooral dat je het ineens niet meer erg vindt om aandacht te krijgen van anderen tijdens een avondje stappen. Het is helemaal niet erg om in deze fase te zitten omdat je eindelijk iets meer aan jezelf denkt.

Fase vijf: je begint te accepteren

Je komt erachter dat het einde van de relatie officieel is. Dit is niet omdat je dit per se wil, maar omdat het moet. Want wow, je hebt al vijf dagen niet aan je ex gedacht en je voelde je best wel goed in deze dagen. Je gelooft bijna niet dat je zo lang met iemand was en dat je relatie zo veel moeite kostte. Zelfs als je je ex op Facebook met een ander meisje op de foto ziet staan heb je hier vrede mee.

Fase zes: je wordt weer hoopvol

Het gevoel dat je op het punt staat dat je oké bent met de break-up gebeurt in de zesde fase. Je kunt weer vooruit kijken en aan een nieuw hoofdstuk in je leven beginnen. Hoe je erachter komt dat je in deze fase zit is vrij simpel: je voelt het gewoon. Misschien wel tijdens een treinreisje waarin je naar buiten kijkt met muziek in je oren, of juist wanneer je boodschappen aan het doen bent.

Niets is beter dan je weer goed te voelen na een break-up omdat het een hele pittige periode is. Probeer jezelf de tijd te geven en lief te zijn voor jezelf, zo kom je er het beste uit.

Refinery29

Reageer op artikel:
Zit je in een break-up? Door deze 6 fases ga je heen als je relatie over is
Sluiten