Er zijn zeven ‘money personalities’: welke ben jij?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fmoney-personalities.png)
Ben jij degene die alleen maar uitdeelt? Of weet jij tot de cent nauwkeurig hoeveel geld er op jouw bankrekening staat? Dat zegt veel over je money personality. Deze persoonlijkheden zijn grofweg op te delen in zeven verschillende categorieën. Tijd om te ontdekken in welke jij je kunt herkennen, zodat je beter met je geld om kunt gaan.
Er is altijd ruimte voor verbetering, dus we vertellen je ook meteen de aandachtspunten per uitgavenpatroon.
Wat is een money personality?
Plan je elke uitgave nauwkeurig? Of negeer je het allerliefst je bank-app tot het écht niet meer kan? Je financiële gedrag vertelt vaak meer over je dan je denkt.
Sinds alles duurder lijkt te worden, is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij je financiële gewoontes. Het gaat niet alleen om wat je doet met je geld, maar vooral waarom je dat doet. En de hamvraag is natuurlijk: waar moet je op letten om financieel (en mentaal) in balans te blijven?
1. De money-maker
Jouw enige focus is geld verdienen. Je werkt véél, zelfs in de avonden en weekenden. Dat gaat helaas ook ten koste van vrije tijd, relaties, vriendschappen en sociale activiteiten.
Aandachtspunt: geld staat niet gelijk aan geluk of veiligheid. Een balans tussen werk en selfcare (koffie drinken met vrienden, sporten, ontspannen, tijd met familie doorbrengen) is essentieel.
2. De verstandige spaarder
Is het de 24e? Hup, er gaat meteen een groot gedeelte opzij. Jij gaat héél lekker op een hoge spaarrekening. Je zet veel geld apart en neemt weinig risico.
Aandachtspunt: veiligheid is goed, maar extreme voorzichtigheid kan leiden tot gemiste groeikansen. Klotst het geld van je spaarrekening tegen de plinten? Je zou je kunnen verdiepen in beleggen, om een deel van je spaargeld te laten groeien.
3. De gever
Jij bent een leuk persoon om mee op het terras te zitten. Waarom? Omdat je gul bent. Je trakteert graag op drankjes. Ook verras je je lover met dure cadeaus.
Aandachtspunt: geef niet alleen cadeaus om goedkeuring te krijgen van anderen óf je beter te voelen over jezelf. Je eigen financiële behoeften zijn ook belangrijk.
4. De spender
Jij haalt onderweg naar je overpriced pilates-les een nét iets te dure iced matcha, scoort op de terugweg een gigantische bos bloemen en bestelt een broodje bij die ene gehypte lunchzaak. En dat terwijl er nog drie Klarna-rekeningen openstaan. Het is duidelijk: je leeft boven je stand.
Aandachtspunt: die korte endorfine-shots die jij ervaart bij het kopen van nieuwe spullen, wegen niet op tegen de hoeveelheid geldstress die je ervoor terugkrijgt. Probeer voldoening uit andere dingen te halen, in plaats van uit spullen.
5. De experience seeker
De experience seeker spaart geen centen, maar momenten. Jij geeft geld uit aan ervaringen in plaats van spullen. Een enkeltje Bali is spontaan geboekt, want je leeft in het moment. En die reis pakt niemand je meer af.
Aandachtspunt: zonder financiële planning breng je je toekomst in gevaar. Probeer een balans te zoeken tussen genieten én plannen. Een spaarpotje voor onvoorziene kosten blijft altijd een must.
6. De vermijder
Een blik op je rekening werpen? Liever niet. Jij houdt met je ogen dicht je creditcard tegen een pinautomaat, omdat je geldzaken uit angst of stress vermijdt. Je hebt hierdoor weinig zicht op je inkomsten en uitgaven.
Aandachtspunt: vermijden is geen oplossing. Het is te allen tijde belangrijk om grip op je financiën te hebben. Begin eens met het dagelijks checken van je bank-app.
7. De financiële piekeraar
‘Wat als?’, is een quote die meermaals door je hoofd spookt als het om geldzaken gaat. Op financieel vlak ben jij een doemdenker, je checkt daarom obsessief je bankrekening en piekert over geldzaken.
Aandachtspunt: stress is niet goed voor je lijf, dus probeer dit aan te pakken. Waar pieker je over? Is dit probleem op te lossen? Of kun je er met iemand over sparren?
In deze branches maak je als starter in 2025 de meeste kans op een baan