Zie je wel! Blijkbaar verstaat je hond bijna alles wat je tegen ‘m zegt

Als jij een hond als huisdier hebt, heb je misschien wel eens het gevoel gehad dat hij je kon verstaan. Er is een onderzoek uitgevoerd over hoe honden spraak verwerken in hun brein, en de resultaten suggereren dat je trouwe viervoeter inderdaad meer verstaat van wat je zegt dan je in eerste instantie zou verwachten.

Volgens het onderzoek – dat werd gepubliceerd in Science – kunnen honden namelijk niet alleen leren om bepaalde woorden de associëren met lof (zoals “braaf”), maar kunnen ze ook je toon van je stem begrijpen.

Voor het onderzoek hebben wetenschappers van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest eerst 13 honden getraind om stil te liggen, zodat een functionele MRI scanner kon worden gebruikt om de activiteiten van hun brein vast te leggen. De hondjes moesten daarna luisteren naar opnames van lovende woorden (zoals “super”) en neutrale woorden (zoals “toch”) die werden uitgesproken door hun baasjes. De woorden werden eerst uitgesproken op een blije en lovende toon, en daarna op een neutrale toon.

Schermafbeelding 2016-08-31 om 11.12.51

Terwijl de honden luisterden naar de verschillende opnames, konden de onderzoekers via de de MRI scan de activiteiten in hun brein zien. Wat bleek? De honden konden de woorden verwerken, ongeacht de toon van de stem. Net als mensen gebruikten de honden zowel hun linker als rechter hersenhelft om de toon van een stem te registeren – onafhankelijk van de woorden die de stem uitspreekt.

De onderzoekers vonden ook dat lovende woorden het “beloningscentrum” in het brein van de hondjes prikkelden, het deel in hun brein dat reageert op plezierige stimulatie als eten, geaaid worden of seks. Dit gebeurde echter alleen als de lovende woorden werden uitgesproken in een blije toon. Onderzoeker Attila Andics legt de resultaten als volgt uit:

“It shows that for dogs, a nice praise can very well work as a reward, but it works best if both words and intonation match. So dogs not only tell apart what we say and how we say it, but they can also combine the two, for a correct interpretation of what those words really meant.”

Hoewel dit niet heel erg shockerend nieuws is, is het wel fijn om te weten dat jouw gevoel dat je trouwe viervoeter je kan verstaan ergens klopt!

7 dingen die je nog niet wist over je hond of kat

Refinery 29

Reageer op artikel:
Zie je wel! Blijkbaar verstaat je hond bijna alles wat je tegen ‘m zegt
Sluiten