Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 27 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Voel je je ook hondsberoerd? Dit is waarom iedereen ziek is deze week

De zomer is officieel voorbij, maar gelukkig worden we hier niet bepaald van. We merken niet alleen aan het weer dat het herfst is, maar ook aan onze gezondheid. Nog even en de zakdoekjes zijn uitverkocht bij Kruidvat.

Iedereen is ziek

Afgelopen weekend wisten we het zeker: de herfst is begonnen. De regen kwam met bakken uit de hemel vallen en je zag net zoveel parapluutjes lopen als wanneer het in RollerCoaster Tycoon regende. Voelt jouw keel ook aan alsof je geflambeerd schuurpapier hebt gegeten als ontbijt? Je bent niet de enige die zich hondsberoerd voelt. Gelukkig weten we waar dit aan ligt.

Yale University heeft onderzocht hoe het komt dat iedereen massaal tijdens de herfst grijpt naar de neusspray en zakdoekjes. Het onderzoek toont aan dat we verkouden en ziek worden door het rhinovirus. En nee dat is geen Engelse term voor iets dat met neushoorns te maken heeft, mocht je je dat afvragen.

Zo werkt het virus

Nee, dit virus gebruikt weersveranderingen zoals die tijdens de herfst om ons lichaam binnen te sneaken. Daarnaast gebruikt dit virus ook stress om ons ziek te maken.

Je weet vast dat koorts hebben eigenlijk betekent dat je lichaam keihard aan het vechten is tegen een virus. Datgene dat zo hard vecht om jou gezond te houden zodat je gewoon naar je vrijdagmiddagborrel kunt gaan zonder eruit te zien als the walking dead, zijn epitheelcellen. Normaal gesproken dan, want deze cellen zijn maar in staat om één ding tegelijk te doen (sukkels).

Door het vieze herfstige weer ervaren je epitheelcellen een stressreactie en daardoor dringt het rhinovirus stiekem je lichaam binnen en maakt het je ziek. Dat is super zuur want volgens de Yale onderzoekers vormen de epitheelcellen normaal gesproken de belangrijkste barrière tegen bacteriën.

Dat is dus waarom iedereen na een paar regenbuien zielig in bed ligt te snotteren. Maar goed, het is hopelijk een troost dat je hier vrij weinig aan kunt doen, op gezond leven na dan natuurlijk.

Laat de sigaretten liggen

Naast regen en koude temperaturen zijn er meer dingen die een stressreactie van je epitheelcellen veroorzaken. Één van die dingen is roken. Het opsteken van een paar peukjes zorgt bij de epihteelcellen in de longen ook voor een stressreactie. Laat die sigaretten dus maar lekker in de Appie liggen.

Dus, wat nu? Help die cellen van je een eindje op weg door goed gezond te eten en zo nodig wat vitaminepillen in te slaan. Op die manier zijn je cellen in ieder geval in topconditie mocht er een herfststorm aankomen.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Voel je dat je verkouden wordt? Doe dan nú deze 4 dingen

Libelle

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Voel je je ook hondsberoerd? Dit is waarom iedereen ziek is deze week
Sluiten