Zita Vervoort
Zita Vervoort Love & Life 23 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Let’s go – Dit is hoe je jezelf motiveert en zin krijgt om te sporten

Tijdens en na het sporten voelen we ons super goed en zeggen we meteen dat we het vaker moeten doen. Toch hebben we voordat we gaan sporten heel weinig zin om dat daadwerkelijk te doen, maar hoe komt dit eigenlijk? Wij vertellen je hoe je jezelf motiveert om tóch de sportschool in te duiken.

Volgende keer pak je met alle plezier je sporttas in en kan je niet wachten om je hardloopschoenen aan te trekken.

Zin krijgen om te sporten

We kennen het allemaal: in de avond zeggen we tegen onszelf dat we de volgende ochtend gaan sporten. Maar als we eenmaal wakker worden van onze wekker hebben we heel veel spijt van deze uitspraak. We willen namelijk veel liever in ons lekkere, warme bed blijven liggen. Het blijkt wel dat we meer motivatie nodig hebben om de stap richting de sportschool te zetten, want starten is moeilijk.

Dit geldt niet alleen voor mensen die zelden sporten, maar ook voor mensen die van een flinke zweetsessie houden. Zelfs de grootste topatleten hebben soms een hekel aan sporten. Maar geen zorgen, er zijn een aantal tactieken waardoor je gemotiveerd raakt om meer te sporten. Ready, set, go. 

1. Maak een doel

Je moet een reden bedenken om te sporten die belangrijker is dan het sporten zelf. Een voorbeeld: sporten zorgt ervoor dat je langer leeft en je wil natuurlijk lang genoeg leven om je kinderen te zien opgroeien. Of misschien is het wel een mogelijkheid om je vriendin vaker te zien, die jou constant vraagt of je meekomt naar de bokslesje. Wat het ook is, zorg dat je een doel hebt en duik die sportschool in.

2. Kom erachter wat je leuk vindt

Puur omdat je gewichtheffen niet leuk vindt betekent het niet dat je iedere andere workout ook niet leuk vindt. Misschien ben je meer van de bodypump of juist yoga (ja, hier kan je ook behoorlijk van zweten). Ga naar verschillende klasjes en kom erachter bij welke sport je niet gillend de zaal uitrent en je schoenen door de kamer gooit.

3. Draag je sportkleding naar bed

Deze tip geeft je weer een extra reden om niet langer in bed te liggen en gewoon te gaan sporten. Als je het echt heel oncomfortabel vindt om in je sportlegging te slapen, leg je sportkleding dan vast klaar voor de volgende dag. Zo word je eraan herinnerd en lukt het je beter om gewoon richting de gym te gaan.

4. Doe het in kleine beetjes

Het is makkelijk om jezelf uit de workout te praten door te zeggen dat je geen tijd hebt om een uur in de sportschool te staan. Zelfs een rondje door het park lopen geldt al als een workout, dus dit is geen goed excuus.

“Initially people think they have to ‘go big or go home, and often they go home, ” zegt directeur en rencoach John Honerkamp van Run Kamp. Hij adviseert dan ook om klein te beginnen en misschien zelfs iets te doen wat heel makkelijk lijkt. De volgende keer wil je meer en zo zet je kleine stapjes in de goede richting.

5. Maak er een afspraak van

Het helpt ook om je agenda te blokken voor een workout. Zet het in je agenda alsof je een afspraak hebt bij de tandarts of een andere meeting. Dit zorgt ervoor dat je je mentaal kan voorbereiden en het niet steeds verplaatst naar een andere dag.

6. Gebruik een goede playlist

Als je een killer playlist maakt of bijvoorbeeld een lijst met podcasts samenstelt, heb je al meer reden om te gaan sporten. En als je bijvoorbeeld op een stilstaand apparaat gaat sporten (spinning, op de loopband of roeien), download dan je favoriete serie. Zo sport je én kan je lekker bingewatchen, twee vliegen in één klap dus. Nog een voordeel: de tijd vliegt voorbij.

7. Creëer goede gewoonten

Natuurlijk is motivatie niet alles om te gaan sporten. Veel onderzoekers zeggen zelfs dat goede en gezonde gewoonten opbouwen belangrijker is dan een sterke motivatie. We schreven al eerder hoe je goede gewoonten aanleert en dat is voornamelijk door klein te beginnen. Probeer bijvoorbeeld vijf squats te doen als je je tanden poetst, dat is makkelijk en kan gewoon thuis. En je laat die booty groeien.

Door deze tips op te volgen krijg je meer zin om te sporten en word je op een goede manier gemotiveerd, let’s go. 

Refinery29

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Let’s go – Dit is hoe je jezelf motiveert en zin krijgt om te sporten
Sluiten