Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 8 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en voor altijd: zó gezond is gember en dit zijn de voordelen

Gember is misschien wel één van de gezondste specerijen ter wereld. Hoewel het knolletje van origine uit het Oosten komt, is het inmiddels niet meer weg te denken uit de Westerse keuken (en gelukkig maar). Behalve voor de smaak, wordt de gemberwortel ook gebruikt vanwege de medicinale werking. Gember heeft een heilzame werking en is dus een perfect medicijn.

Maar hoe gezond is de wortel nou echt? Wij leggen het je uit.

Hoe gezond is gember?

Wetenschappelijk is bewezen dat gember ontzettend veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Gember komt in verschillende vormen: vers, gedroogd, in olie of als thee én is familie van het andere ubergezonde knolletje kurkuma.

Wanneer je verse gember verhit (of juist droogt) vindt er een verandering plaats waarmee de gezondheidsvoordelen mogelijk nog groter worden. Het is niet voor niets dat er veel wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsvoordelen wordt gedaan. Conclusie: gember is enorm gezond. Wij delen alle voordelen van de gemberwortel.

1. Gember helpt tegen misselijkheid

Heb je last van misselijkheid? Een kopje gemberthee kan wonderen doen. Al decennialang wordt gember gebruikt als middel tegen zeeziekte en er is zelfs bewijs dat het net zo effectief kan zijn als medicatie. Ook is het goed tegen brandend maagzuur.

2. Werkt ontstekingsremmend

De werkzame stoffen in de gemberwortel remmen ontstekingen en voorkomen ze ook nog eens. Het is bewezen dat gembersupplementen ontstekingen en spierpijn verminderen. Maar ook blijkt dat het effectief is bij nieraandoeningen, diabetes, vormen van kanker, darmontsteking en artrose. Het blijkt dus echt een wondermiddel.

3. Gember bestrijdt chronische ziektes

Niet alleen ontstekingen maar ook chronische ziektes worden bestreden door de gemberwortel. Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat gember bepaalde vormen van kanker kan verminderen. Dat komt vooral door het stofje 6-gingerol, dat in grote hoeveelheden te vinden is in gember. Toch is er nog meer onderzoek nodig om de gemberwortel in te zetten tegen chronische ziektes.

4. Vermindert menstruatiepijn

Traditioneel werd de specerij al gebruikt voor pijnverlichting dus het is ook effectief voor menstruatiepijn. Vooral gemberpoeder blijkt effectief te zijn tijdens de menstruatie en even goed te werken als pijnstillers en ibuprofen.

5. Gember zorgt voor een verbeterde hersenfunctie

Niet alleen voor het lichaam is gember effectief, ook voor de hersenen kan het goede resultaten opleveren. Het zorgt voor een verbeterde hersenfunctie en kan bijvoorbeeld ziektes als Alzheimer tegengaan. Er is bijvoorbeeld gebleken dat de reactietijd en het werkgeheugen verbetert kunnen worden door het nemen van gemberextract.

6. Helpt bij afvallen

Recente studies hebben laten zien dat gember een positieve invloed heeft op het dalen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Waarom is dit belangrijk? Een onstabiele, hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat vetverbranding wordt vertraagd waardoor je niet kunt afvallen. Ook zitten er allerlei gezondheidsrisico’s aan een hoge bloedsuikerspiegel.

Natuurlijk is gember geen wondermiddel als het aankomt op afvallen, maar het kan er wel voor zorgen dat je lichaam een kickstart krijgt. Ook is de gemberwortel dus enorm gezond en werkt het als een heilzame stof voor het lichaam. Snel een kopje gemberthee maken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Voor eens en voor altijd: zó gezond is gember en dit zijn de voordelen
Sluiten