Renée
Renée Love & Life 12 sep 2017

Zo groot is het verschil tussen een hartinfarct bij mannen en vrouwen

Zou jij het herkennen denk je, als iemand een hartinfarct krijgt? Waar spot je dat aan? En denk je dat zo’n infarct hetzelfde is bij vrouwen als bij mannen? Helaas zijn de antwoorden op deze vragen vele malen lastiger dan je zou denken en daarom hopen we dat je nu even een paar minuten vrijmaakt om onderstaande video te kijken. Voor je eigen leven, en dat van een ander.

Waar de gemiddelde mens aanneemt dat je een hartprobleem als een hartinfarct wel herkent als het gebeurt, kan dit ook zomaar gebeuren terwijl je het niet eens echt doorhebt.

Om te laten zien hoe moeilijk deze herkenning is, besloot het team van LifeHunters de Nederlandse actrices Lieke van Lexmond, Miryanna van Reeden en Tanja Jess op een casting te vragen, waarbij ze zonder eerdere aankondiging moesten doen alsof ze een hartinfarct kregen. Eerlijk, bij wat er vervolgens gebeurt, krijgen we toch echt elke keer weer tranen in onze ogen.

Het moge duidelijk zijn: hartinfarcten zijn enorm moeilijk te herkennen bij vrouwen

Bij vrouwen zijn de klachten niet alleen stukken vager (je kunt makkelijk een infarct krijgen, je simpelweg slap voelen en daarna weer doorgaan met je dagelijkse bezigheden) maar daarnaast ook heel wat lastiger te herkennen achteraf.

Bij mannen zijn de klachten en symptomen duidelijker en daardoor herkenbaarder, terwijl vrouwen vaak klachten krijgen die ook op andere, minder erge problemen of ziektes kunnen duiden. Zo gebeurt een hartinfarct bij vrouwen vaak rond de overgangsleeftijd en komen diverse symptomen hiervan ook overeen met de overgang, waardoor artsen het al snel aan dit laatste wijten.

Mede hierdoor overlijden er ook meer vrouwen aan een hartinfarct dan mannen; gemiddeld zo’n 56 vrouwen per dag, tegenover 50 mannen. Daarnaast overlijdt maar liefst 1 op de 4 vrouwen aan een hart- en vaatziekte. Het is dus superbelangrijk dat hier beter onderzoek naar kan worden gedaan, zodat de symptomen ook eerder en makkelijker te herkennen zijn en er geen verkeerde diagnoses worden gesteld. De Hartstichting ondersteunt dit onderzoek en kan daarin ook jouw hulp goed gebruiken.

Hoe herken je een hartinfarct bij mannen en vrouwen? Zie de symptomen in onderstaande infographic

Wat we vooral hopen, is dat iedereen bewust wordt van de verschillen en een hartinfarct weet te herkennen bij familie en vrienden – grote kans dat de persoon in kwestie het niet eens doorheeft.

Daarnaast is er absoluut geld nodig voor een betrouwbare test waarmee artsen hartproblemen bij vrouwen eerder kunnen ontdekken. Help jij mee? Doneer voor deze test een eenmalige bijdrage van €5 via Tikkie of ga naar hartstichting.nl/vrouwen.

In samenwerking met de Hartstichting

Reageer op artikel:
Zo groot is het verschil tussen een hartinfarct bij mannen en vrouwen
Sluiten