Inga Stoit
Inga Stoit Lifestyle 29 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Zo kom je over je angst heen om met therapie te beginnen

Therapie kan een uitkomst zijn als je struggled met problemen. Soms is het helpen met vrienden en familieleden niet voldoende en blijf je ‘malen’. Toch kan het moeilijk zijn om met therapie te beginnen. Wachtlijsten, schaamte en geld kunnen bijvoorbeeld redenen zijn die twijfels vergroten. En daarnaast is het vinden van een goede psycholoog helaas ook niet altijd even makkelijk. Maar het uitstellen van ‘helende’ gesprekken kan echt heel erg zonde zijn.

Misschien is je coping-mechanisme op een gegeven moment op en heb je het gevoel dat je niks te verliezen hebt. Het is misschien eng om aan iets nieuws te beginnen, maar het is ook niet leuk om vaak angstig en ongelukkig te zijn. Twijfel je aan over in therapie gaan? Misschien kunnen we die twijfel bij je wegnemen en zul je er veel aan hebben.

Therapie

Laten we beginnen met dat je absoluut geen psychische aandoening hoeft te hebben om in therapie te gaan. Dit stigma is van belang om los te laten omdat veel mensen daardoor niet in therapie gaan. In werkelijkheid kan een goede psycholoog voor iedereen gunstig zijn. Het nemen van deze beslissing, om hulp te zoeken, is een persoonlijke reis en de factoren zijn voor iedereen anders.

Dit is waarom het een goed idee kan zijn om met therapie te beginnen.

Niet weten hoe je met je emoties om moet gaan. Heb je het gevoel dat stress, angst en verdrietige gevoelens bij je zijn opgekropt? Heb je het gevoel dat ze steeds maar weer terugkomen en je ze niet kunt verbannen? Dit kan overweldigend zijn in ons dagelijkse leven, want dat gaat natuurlijk gewoon door. Misschien is het zo dat zelf de kleinste beslissingen moeilijk zijn om te maken. Je twijfelt bij (vrijwel) alles wat je doet. Wat ook kan is dat je heel snel emotioneel bent of van streek raakt. Vermoeid zijn is tevens een groot signaal van niet lekker in je vel zitten. Misschien heb je het gevoel dat je niet uitgerust genoeg bent om dingen aan te kunnen.

Praten met vrienden en familie kan helpen, maar je kunt dit ook als ‘last’ tegenover hen ervaren, of niet satisfied zijn met de uitkomst van de gesprekken. Bang zijn voor hun veroordeling kan ook. Psychologen oordelen niet, dat is een ding wat zeker is. Een psycholoog is er juist om alles aan te vertellen, je hoeft je totaal niet schuldig te voelen wanneer je al je problemen met hun deelt. 

Therapie voor beginners

Laten we er geen doekjes omheen winden. Beginnen met therapie kan moeilijk, zenuwslopend en ongemakkelijk zijn. Eerst moet je een psycholoog vinden en dan moet je echt met hem praten over je problemen. Maar soms moet je door de enge dingen gaan omdat je weet dat er aan de andere kant iets beters op je wacht. Houd jezelf voor dat het de stress en onzekerheid waard kan zijn, want waarschijnlijk is het dat ook.

Misschien ben je in het begin bang. Het is normaal dat je nerveus of angstig bent wanneer je met therapie begint. Vooral als het je eerste keer is of als je niet gewend bent om je open te stellen voor andere mensen (laat staan ​​voor een vreemdeling die je net hebt ontmoet). Je kunt dat in je eerste sessie tegen je psycholoog zeggen, ze zullen niet schrikken maar je ondersteunen. Je begint meteen te leren, op welk vlak dan ook. Vaak zul je al vrij snel tips en tricks krijgen om met je angsten of gedachten om te gaan. Je kunt je uitlaten over je gevoelens en dan advies krijgen over hoe ermee om te gaan.

Soms kan je na zo’n eerste sessie je nerveus of onprettig voelen, het is immers even wennen. Maar je mag je zeker trots voelen over de stap die je gemaakt hebt. En wellicht kun je al wat doen met het gegeven advies, of de woorden laten bezinken. De meeste psychologen laten je de stijl van je therapie bepalen, of je nu op zoek bent naar concrete strategieën en specifieke doelen, of gewoon iemand wilt om mee te praten (of een combinatie hiervan). 

Strategieën

Als je je voorkeuren met jouw psycholoog deelt, kunt je je sessies afstemmen op jouw behoeften en uiteindelijk effectiever maken. Misschien wil je bijvoorbeeld een actieve therapeut die veel vragen stelt en je strategieën geeft die je direct in je leven kan toepassen. Na een aantal sessies kun je goed inzien of het zijn vruchten afwerpt en of je er iets aan hebt. Als je denkt dat je gebaat bent bij therapie is het lezen van dit artikel wellicht het teken om ervoor te gaan. Het is de meer dan moeite waard om voor jezelf te zorgen en je mentale gezondheid voorop te stellen.

Hailey Bieber is open over haar mentale gezondheid en welke rol social media daarbij speelt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.