Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Love & Life 23 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Aha! Zo kom je zo snel mogelijk van je hooikoortsklachten af

Mocht je het nog niet zijn opgevallen, het gevreesde hay fever-season is weer in volle gang. De pollen vliegen weer in het rond en genies behoort weer tot het standaard achtergrondgeluid. Heb jij nou ook zo’n last van al dat hooikoorts-gekriebel? Zo kom je er snel vanaf zonder vermoeiende medicatie en zonder je binnen op te hoeven sluiten.

“What’s the matter? Just hay fever”

1. Spoel je haren regelmatig

Haren zijn een aantrekkelijke plek voor pollen om zich in te nestelen. Vervolgens zullen de pollen zich gedurende de dag of nacht loslaten wat voortdurend klachten kan veroorzaken. Een regelmatige spoelbeurt kan dit voorkomen. Shampoo gebruiken is hiervoor niet nodig, het water zal zijn werk doen.

2. Kies een multi-inzetbare zonnebril

Zonnebrillen kunnen je ogen niet alleen tegen de zon beschermen, maar ook tegen ongewenste stof, vliegjes en pollen. Strak-aansluitende brillen, zoals bijvoorbeeld dit sporty model van Balenciaga, brillen met een extra dikke zijkant, zoals deze van Gucci, of gewoon knappe extra XL montuurtjes, zoals deze van Mango, werken het beste om het stuifmeel tegen te houden.

3. Vaseline for president

Smeer geregeld een dun laagje vaseline of kokosolie in en rondom je neusgaten, op je wimpers en rond je ogen. Het zorgt ervoor dat het stuifmeel blijft plakken en het slijmvlies en de ogen niet zal bereiken.

4. Honey honey

Honing eten (of drinken in de thee) zorgt ervoor dat je meer weerbaar wordt tegen het stuifmeel. Extra tip: Shop de honing het liefst bij een lokale imker, want deze honing zal de pollen van bijen uit jouw leefomgeving bevatten.

5. Spice it up

Mocht de hooikoorts bij jou zorgen voor een dichte, verstopte neus, dan kan een spicy Indische rijsttafel de oplossing zijn. Pittige pepers kunnen ervoor zorgen dat je luchtwegen geopend worden, waardoor ademen weer makkelijker wordt. Natuurlijk moet je wel een beetje tegen pittig eten kunnen anders ben je nóg verder van huis.

6. Vermijd alcohol

Al is het natuurlijk heel verleidelijk – en goed voor de gemoederen – om een verkoelend drankje te nemen op een warme zomerse dag. Voor je pollen-allergie is het helaas funest. In alcohol zit veel histamine – het stofje dat je lichaam produceert in reactie op infectie. Precies hetgeen wat er dus ook gebeurt als je pollen binnenkrijgt.

7. Eet je gezond

Er zijn verschillende ingrediënten en etenswaren die je klachten kunnen verminderen. Zo zitten in kurkuma, gember, vis en ananas anti-ontstekingsmiddeltjes en zitten in uien en groene thee antioxidanten die irriterende stoffen blokkeren.

8. Mondmasker

Ondanks dat we blij zijn dat we de mondkapjes niet meer dagelijks nodig hebben, we hoeven ze nog niet volledig af te schrijven. Ook in de strijd tegen hooikoorts kan wat bescherming voor je mond en neus helpen om vervelende stoffen tegen te houden.

Mocht dit alles nou alsnog niet baten en wil je niet wéér een zomer snotterend en tranend doorkomen? Dan kan de huisarts je vast en zeker verder helpen.

Last van hooikoorts? Zo verlicht je je jeukende ogen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.