Renée
Renée Food 12 mei 2017

Zo worden de frietjes van McDonald’s dus écht gemaakt

Wanneer het op de burgers, frietjes en al het andere lekkers van McDonald’s aankomt, doen er nog altijd verschillende verhalen de ronde. En dat terwijl de marktleider er juist zoveel aan probeert te doen om zo transparant mogelijk te zijn. Hoe zit het nou echt? Zijn de Franse Frietjes van McDonald’s gemaakt van iets anders dan aardappel, of zijn het dezelfde aardappelen die we ook in de supermarkt kopen? Wij zochten het voor je uit.

De afgelopen jaren is McDonald’s steeds duidelijker en opener over de producten die er worden gebruikt, en deelt de restaurantketen ook graag waar deze ingrediënten vandaan komen. Niet alleen door even ergens een claim te laten vallen, maar door letterlijk een kijkje in het productieproces te geven.

En waar komen die frietjes nou vandaan?

Hoewel wij zelf altijd fan zijn gebleven, vinden we het toch erg fijn om te horen dat de friet van McDonald’s gewoon van hetzelfde ingrediënt wordt gemaakt als alle frietjes: aardappelen. Zo koopt McDonald’s Nederland alleen grote kwaliteitsaardappelen in, en die extra lange frietjes hebben we ook gewoon te danken aan het speciale Innovator ras waarvan de Franse Frietjes worden gemaakt.

De aardappelen zijn voor ongeveer de helft afkomstig uit Nederland, en de rest gewoon uit België, Duitsland en Frankrijk. Voor een Medium portie zijn gemiddeld zo’n twee Innovator aardappelen nodig en McDonald’s weet niet alleen precies wie de teler voor de friet is, maar zelfs het stuk land waar de aardappelen vandaan komen.

Oók topchefs koken graag met dezelfde aardappelen

Om extra aan te tonen dat het hier gewoon om normale, maar kwalitatieve aardappelen gaat, vroeg McDonald’s niemand minder dan sterrenchef Niven Kunz om met de ingrediënten van de Franse Frietjes een sterrengerecht te maken. Niven Kunz werkt al vanaf zijn 17de op sterrenniveau en heeft al sinds zijn 24ste een Michelinster. Niven kookt volgens het 80/20 principe, want koken met groenten in de hoofdrol vindt hij fantastisch. Voordat hij aan de uitdaging begint, onderzoekt hij eerst samen met 24Kitchen chef Hugo Kennis hoe de frietjes van McDonald’s in de fabriek van Lamb Weston/Meijer gemaakt worden.

Niets wordt verspild

Na dit schil- en snijproces zijn er altijd restjes over, maar deze worden absoluut niet zomaar weggegooid. Zo gaan de schillen naar veevoerbedrijven, van de te kleine aardappelen worden partjes gemaakt en te korte frietjes worden gebruikt voor onder andere aardappelpureepoeder.

Wat we hiervan hebben geleerd?

De aardappelen die McDonald’s gebruikt zijn – zoals het hoort – grondig geselecteerde kwaliteitsproducten, waar iedereen wat lekkers mee op een bord kan toveren. Of je nou een chefkok bent, thuis je avondmaal kookt of je je in een McDonald’s filiaal bevindt.

In samenwerking met McDonald's

Reageer op artikel:
Zo worden de frietjes van McDonald’s dus écht gemaakt
Sluiten