Zó zien mensen met kleurenblindheid de wereld

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet, zien de meeste mensen die kleurenblind zijn wel degelijk kleuren. Om precies te zijn ziet 99% van deze mensen nog steeds in kleur, alleen werken één of meerdere van de drie kleurenkegels rood, blauw en groen in de ogen niet. De term ‘kleur visie deficiëntie’ is dus eigenlijk toepasselijker.

Mocht je je ooit hebben afgevraagd hoe mensen die kleurenblind zijn de wereld zien, dan geeft de website van Color-blindness je graag een idee.

Volgens de website heeft 0,5% van de vrouwen (één op de tweehonderd) en 8% van de mannen (één op de twaalf) last van een vorm van deze deficiëntie. De vormen waarin dit voorkomt zijn deuteranomalie (ongevoeligheid voor kleuren; kleuren zien er minder helder uit), protanopie (rood werkt niet; kleuren hebben een groene toon), tritanopie (blauw werkt niet; kleuren hebben een groene en roze toon) en de zeldzame achromatopsie (alle drie de kegels werken niet; volledig kleurenblind).

visie1a
visie1b
visie1c
visie1d
visie1e

Op onderstaande beelden kun je zien hoe de wereld er door de ogen van mensen met deze kleur visie deficiënties uitziet. Hoewel het moeilijk is om te bevatten, is het toch erg bijzonder om te zien.

Hoe een  mopshond in een bloemenveld eruit ziet
Een mopshond in een bloemenveld
Hoe een stoplicht eruit ziet
Een stoplicht
Hoe regenbooghaar eruit ziet
Regenbooghaar
Hoe 'Melody of the Night' van Leonid Afremov eruit ziet
‘Melody of the Night’ van Leonid Afremov
Nyan Cat
Nyan Cat
Hoe papegaaien eruit zien
Papegaaien
Hoe tomaten eruit zien
Tomaten
Hoe Frida Kahlo eruit ziet
Frida Kahlo
Hoe The Simpsons eruit ziet
The Simpsons

Dit zijn de 15 meest kleurrijke plekken ter wereld

Boredpanda

Reageer op artikel:
Zó zien mensen met kleurenblindheid de wereld
Sluiten