Tijd voor een avontuurlijke baan? Zo ziet een dag aan boord van een marineschip eruit!

Als je nooit eens hebt overwogen om bij Defensie te werken, dan lijkt het wellicht een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het net als iedere andere baan, met ‘kantooruren’, lunchpauzes met collega’s en vakantiedagen. Alleen vinden die lunchpauzes op een marineschip plaats in het eetverblijf en zit je onder kantoortijd niet aan een bureau. Wat je dan doet? Als bemanning van een marineschip is het jouw taak om het schip draaiende te houden, terwijl je de hele wereld over vaart. Eigenlijk is zo’n schip net een klein dorp; onderweg heb je namelijk óók een kapper, een tandarts en een dokter nodig!

Bucket list afstrepen: check!
Werken bij Defensie betekent dus niet per definitie dat je je bezig houdt met oorlogsvoering. In principe is er binnen Defensie vraag naar de meeste kwalificaties. De administratie moet immers bijgehouden worden en er zijn ook verpleegkundigen nodig. Kortom, veel van de banen waar je buiten Defensie op kunt solliciteren, zijn ook bij Defensie uit te voeren. Met het bijkomende voordeel dat je echt iets kunt toevoegen aan de maatschappij én ondertussen ook nog eens op de meest uiteenlopende plekken komt. En werken met zo’n horizon als uitzicht, dat is een uniek extraatje.

De zee als tweede thuis
Aan boord van een marineschip word je automatisch deel van een heel hecht team. Dat is niet gek, want je brengt op zo’n schip natuurlijk veel tijd met elkaar door. Samen met je collega’s word je vaak voor langere tijd gestationeerd op hetzelfde schip. Hoewel je ‘s avonds meestal gewoon naar huis kunt, slaap je tijdens een opdracht allemaal aan boord. Een marineschip is dan ook van alle gemakken voorzien: je hebt er een eigen slaapkamer of deelt er een met collega’s, er zijn douches, ruimtes om na werktijd met elkaar te ontspannen en een sportruimte om in shape te blijven.

Primatourtje, anyone?
Zeebenen zijn natuurlijk wel een vereiste om bij de Marine te kunnen werken, maar verder kun je als vrouw iedere functie vervullen die je wilt. Er worden soms wel verschillende fysieke eisen gesteld voor mannen en voor vrouwen. Als je wilt solliciteren, dan moet je gedurende drie maanden een aantal onderzoeken doorlopen. Je begint met een administratieve voorselectie en dan volgt er een psychologisch onderzoek, geneeskundig onderzoek en een veiligheidsonderzoek. Wil je meer weten over de selectieprocedure of ben je benieuwd of er ook een functie voor jou tussen zit? Alle informatie over werken bij Defensie kun je terugvinden op de website.

Eindoordeel
Als onderdeel van de bemanning van een marineschip vervul je een avontuurlijk beroep. Werken bij de Marine staat gelijk aan hard werken, maar ook aan veel meemaken en je steentje bijdragen. Geen dag is hetzelfde op zee en je zult altijd degene zijn die met de beste verhalen thuiskomt. De reden dat veel vrouwen kiezen voor dit werk is omdat ze deel willen uitmaken van een hecht team en veel van de wereld willen zien. De Marine is de ideale leerschool als de zee je passie is, of als je uiteindelijk wilt doorgroeien. Maar ook als je graag het verschil maakt, anderen helpt of op zoek bent naar een uitdaging. Kortom, werken bij Defensie is net zo veelzijdig als dat wij zijn en daarom net zo goed een echte vrouwenbaan.

Benieuwd hoe wij het er vanaf brachten? Bekijk dan snel de video hierboven om te zien hoe onze dag aan boord van een marineschip er aan toe ging!

Reageer op artikel:
Tijd voor een avontuurlijke baan? Zo ziet een dag aan boord van een marineschip eruit!
Sluiten