Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Love & Life 3 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

13x interessante feitjes over zoenen waar je nog niks van af wist

We kunnen ons voorstellen dat je tijdens een lekkere zoenpartij jezelf heus niet zal afvragen welke gezichtsspieren je hiervoor allemaal gebruikt of waar de oorsprong van het zoenen nou eigenlijk ligt. Maar toch is het wel leuk om dit te weten. Daarom hebben we 13 interessante feitjes over zoenen voor je op een rij gezet.

Zoenen

Dat een flink partijtje zoenen goed voor je is, dat is geen nieuws. Maar weet je wel wat er dan precies goed aan is? Waarschijnlijk niet en daarom leggen we je dat graag uit.

1. Zoenen is beter voor je dan je denkt

Laten we meteen met het beste nieuws beginnen: zoenen is goed voor je en doet veel meer dan je denkt. Om maar even een aantal voordelen te noemen:

– Het vermindert huidaandoeningen en vlekken en het gaat tandbederf tegen omdat het extra speeksel dat door zoenen in je mond komt helpt je mond te reinigen.
– Wil je calorieën verbranden, dan zit je met zoenen ook goed: Eén minuut zoenen kan 26 calorieën verbranden.
– En doe je het regelmatig, dan kan zoenen er zelfs voor zorgen dat je een paar jaar langer leeft. Er is zelfs een onderzoek dat beweert dat mannen die hun vrouw elke ochtend kussen voor ze naar werk gaan wel vijf jaar langer leven.

2. Zoenen verspreid bacteriën

Minder leuk: door te zoenen verspreid je bacteriën en krijg je ook een hoop bacteriën binnen. En met een hoop bedoelen we zo’n 80 miljoen (!) bacteriën per zoenpartij. Of dat een slechte zaak is? Niet per se. Sterker nog: zoenen is goed voor je afweersysteem. Meer hierover lees je hier.

3. Filmkus

De langste filmkus zat in de film Elena Undone (2010), waarin je de actrices Necar Zadegan en Traci Dinwiddie drie minuten en 23 seconden lang bezig zag.

4. Twee weken

Gemiddeld besteden we twee weken van ons leven aan zoenen. Dat is omgerekend 336 uur.

5. Langste kus ter wereld

De langste échte kus was tussen het Thaise koppel Ekkachai en Laksana Tiranarat. Zij zoenden in 2011 46 uur, 24 minuten en 9 seconden achter elkaar. Jep, dat is bijna twee dagen lang… Wij voelen onze kaken al verkrampen.

6. Regelgeving omtrent zoenen

Er bestaan in de Verenigde Staten een aantal opmerkelijke regels en wetten wat betreft zoenen. Zo is het in de Amerikaanse Indiana voor mannen met snorren verboden om mensen te zoenen. (Ieder ander levend organisme is kennelijk wel toegestaan?) In Logan County (Colorado) is het voor mannen verboden om slapende vrouwen te zoenen. En in Hartford (Connecticut) mogen mannen hun vrouwen op zondag helemaal niet zoenen.

7. Uniek

Net als sneeuwvlokken en vingerafdrukken is geen enkele zoen hetzelfde.

8. Oorsprong van zoenen

Er bestaat een theorie die beweert dat zoenen is ontstaan toen moeders met de mond het voorgekauwde eten doorgaven aan hun kinderen om ze te voeden. Dat is dan weer een stuk minder romantisch…

9. Alternatieve theorie

Maar er is ook een theorie die beweert dat zoenen een geëvolueerde vorm is van het ruiken aan elkaar om er achter te komen of iemand biologisch gezien wel geschikt voor je is.

10. French kiss

Wanneer je het over een ‘French Kiss’ hebt, heb je het over een tongzoen. Deze term komt uit het Victoriaanse tijdperk en verscheen in het boek Private Lindner’s Letters: Censored and Uncensored tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er werd gedacht dat Fransen experts waren in gepassioneerde romances. In Frankrijk wordt de French Kiss overigens ‘baiser amourex’ (liefdes kus) of ‘baiser avec la langue’ (kus met de tong) genoemd.

11. Bodybuilden

Waar je bij een gewone kus slechts twee spieren in je gezicht gebruikt, gebruik je met een tongzoen alle 34 spieren in je gezicht.

12. Vooruitstrevende kus

De eerste kus tussen twee verschillende etniciteiten op televisie was in een aflevering van Star Trek in 1966. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Spock en Lt. Uhura met elkaar zouden zoenen, maar volgens actrice Nichelle Nichols zei Bill Shatner: ‘Oh nee! Als iemand met Nichelle gaat zoenen, dan ben ik het!’. Dus herschreven ze het script. De reacties op de kus waren erg positief.

13. XOXO

Iedereen weet dat ‘x’ in geschreven vorm voor ‘kus’ staat. Maar waarom eigenlijk? De oorsprong gaat verder terug dan je waarschijnlijk had gedacht. In de Middeleeuwen, voordat de meenste mensen konden lezen of schrijven, schreven ze hun naam door middel van een ‘x’ en kusten daarna het teken om hun oprechte bedoelingen te tonen. Sindsdien staat ‘x’ dus voor ‘kus’.

Lees ook:
10 mensen onthullen waarom ze juist wel of niet zoenen op de eerste date

Van zusje Beautify: Op zoek naar de perfecte partner? Door een flinke zoenpartij kom je erachter of hij of zij de ware is

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
13x interessante feitjes over zoenen waar je nog niks van af wist
Sluiten