Emma Vloeimans
Emma Vloeimans | LinkedIn Food 15 aug 2019

Kom maar door met die friet: 4 redenen waarom het zoete aardappel zo gezond is

Zoete aardappel frietjes staan inmiddels bovenaan onze lijst van favoriete gerechten en dat is – op het frituren na – een gezonde keuze. Want niet alleen is de zoete aardappel bijna overal voor te gebruiken (van je cake tot je stamppot), maar brengt deze groente ook nog eens héél fijne gezondheidsvoordelen met zich mee.

Voordelen van zoete aardappel

Ja, de zoete aardappel doet meer voor je dan je denkt. Eerder verzamelden we al 23 lekkere recepten met zoete aardappel, waarmee we lieten zien hoe veelzijdig deze oranje groente is. En wat blijkt? Zoete aardappel is ook nog eens mega gezond en brengt veel meer voordelen met zich mee dan je in eerste instantie dacht.

zoete aardappel gezond
Bron: Unsplash

1. Hoge hoeveelheid vezels

In één zoete aardappel zitten ongeveer zes gram vezels, wat een bizarre hoeveelheid is. Waar vezels precies goed voor zijn? Voor meerdere dingen, zoals het op gang brengen van je spijsvertering, het goed laten functioneren van je darmen en ze zorgen ervoor dat je suikerspiegel op peil blijft. Een stabiele suikerspiegel zorgt op zijn beurt weer voor een gezond gewicht. Double win dus.

2. Een bommetje van vitamine A

Een zoete aardappel bevat voldoende vitamine A voor de hele dag. Vitamine A is onder andere goed voor je ogen, je huid en je weerstand. Ideaal.

3. Rijk aan kalium

Kalium heb je nodig voor een goede vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Misschien ben je nog te jong om hierover na te denken, maar als een (te) hoge bloeddruk veel voorkomt in jouw familie, dan kan het een goed idee zijn om wat vaker zoete aardappel aan je dieet toe te voegen. Hoge hoeveelheden kalium vind je onder andere ook in bananen, broccoli, pina’s en zalm.

4. Goed voor je weerstand

De oranje vriend is ook nog eens goed voor je weerstand. Naast een hoge dosering van vitamine A, bevat zoete aardappel ook vitamine C en E. Deze combinatie zorgt voor een goede opname van vitamines in je lichaam, waardoor je weerstand een boost krijgt.

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan in de keuken? Lees dan hier hoe je die perfecte zoete aardappelfriet maakt.

24 Kitchen

Reageer op artikel:
Kom maar door met die friet: 4 redenen waarom het zoete aardappel zo gezond is
Sluiten