Het zwarte gat na je studie – Het is normaal om je down te voelen nadat je bent afgestudeerd

Maandenlang heb je (bijna huilend) in de bibliotheek gezwoegd. Elke keer weer moest je jezelf ertoe zetten om die laptop open te klappen en te kijken naar die 12.000 in Word dansende woorden. Maar je doel is altijd duidelijk geweest: afstuderen. Nu is het eindelijk zover en heb je dat papiertje binnen, maar voel je je niet zo opgelaten als je had gedacht.

Maak je geen zorgen, het is meer dan normaal om je down te voelen nadat je bent afgestudeerd. We leggen je uit wat de post university blues zijn en wat je ertegen kan doen.

Het zwarte gat na je studie

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij vonden het schrijven van onze scripties een hel. Iemand hoefde het woord ‘terras’ maar te noemen en we zeiden meteen volmondig ‘ja’. We grepen vrijwel elk excuus aan om maar niet aan onze scripties te hoeven werken. Heeft je hamster zijn kleine teen gekneusd? Geen probleem, ik breng hem wel naar de dierenarts.

Maar na zo’n drie en een halve maand het zware werk uitgesteld te hebben, moesten we er toch aan geloven. We hebben dagenlang geblokt in de universiteitsbibliotheek, elk koffiezaakje in de stad gezien en toen het geld op was door al die cappuccino’s van €3,50, hebben we ons maar opgesloten in onze kamers.

Maar de seconde dat je hoort dat al je harde werk het waard was en je inderdaad bent afgestudeerd, kan je je geluk niet op. Eén vreugdesprong en vijftien knuffels van je vrienden en familie later is het geluk echter weer gezakt. Je realiseert je dat nu het “echte leven” gaat beginnen en dat gaat gepaard met een nieuwe lading *zucht* stress.

Post university blues

De post university blues oftewel het zwarte gat na je studie is gelukkig heel normaal. De maanden nadat je bent afgestudeerd zijn voor veel mensen een verwarrende periode. Volgens een onderzoek van City Mental Health Alliance geeft 49% van de afgestudeerden aan dat hun mentale gezondheid achteruit is gegaan nadat ze de universiteit verlieten.

Therapeut Frances Trussel en schrijfster van het boek ‘You Are Not Your Thoughts: The Secret Magic of Mindfulness’ vertelt: “It’s unsurprising that many graduates experience ‘post-university blues’. With the combined grief of the passing of a momentous time of life and the pressure to ‘get serious’ and make big decisions on their next step, it’s common.”

Het proces van solliciteren, de druk van je vrienden en familie om erachter te komen wat je nu echt wil in het leven en je nieuwe omgeving zorgt vaak voor negatieve emoties en stress. Het is belangrijk dat je nadenkt over de mate waarin je je last hebt van deze negatieve gevoelens. Is de impact laag, gemiddeld of groot? Heeft je mood invloed op je energielevels, eetlust en slaap? Zodra je dit hebt bepaald kan je het zwarte gat de baas worden met de volgende tips.

1. Relativeer

Voel je je een beetje verloren nu je je diploma hebt? Heb je geen idee wat voor baan je nu precies wil? En denk je ook net iets te vaak aan je studieschuld? Relativeer. Het is belangrijk om dingen in perspectief te zetten in deze periode.

Je gaat nog je hele leven werken. Je eerste baan hoeft echt niet je droombaan te zijn en het afbetalen van die studieschuld komt ook vanzelf. Wees eens trots op wat je nu al hebt bereikt zonder dat je meteen naar je volgende mijlpaal gaat werken. Het valt allemaal wel mee.

2. Erken je sterke punten

Je valt al snel in het gat waardoor je aan jezelf en je eigen kunnen gaat twijfelen. Wat heb je nu écht geleerd tijdens je studie? Hoe ga je ooit een baan krijgen met je niet-bestaande werkervaring? Deze neerwaartse denkspiraal gaat je precies nergens brengen.

Maak een lijst van al jouw sterke punten, zowel professioneel als persoonlijk. Bedrijven snappen echt wel dat je geen bakken met ervaring hebt wanneer je solliciteert voor je eerste baan. Het gaat om wat je wél kan en wie je bent als persoon.

3. Vraag om hulp

Geloof ons als we je vertellen dat je echt niet de enige persoon uit jouw vriendengroep bent die in het zwarte gat na je studie bent gevallen. Praat met je vrienden, familie en andere afgestudeerden. Deel hoe je je voelt en vraag om hulp. De kans is groot dat alleen al praten over deze verwarrende periode je enorm helpt. You’re never alone.

4. Wees lief voor jezelf

Wees eens lief voor jezelf. Je hebt zojuist een enorme prestatie geleverd en daar mag je echt wel langer dan één dag van genieten. Niemand weet wat het leven gaat brengen, maar dat is ook onderdeel van het hele avontuur. Nu dat je klaar bent met je studie ga je nieuwe avonturen aan. Pas je mindset aan en sta open voor alle leuke dingen die op je pad gaan komen. Mocht dat allemaal niet werken, ga dan gewoon nog een studie doen. Probleem opgelost.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Het zwarte gat na je studie – Het is normaal om je down te voelen nadat je bent afgestudeerd
Sluiten