Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Love & Life 4 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

10 tekenen die erop wijzen dat je in een ongezonde relatie zit

We zien de term ‘toxic relationship’, ook wel een ongezonde en giftige relatie genoemd, regelmatig voorbijkomen. Maar wat houdt een ongezonde relatie precies in en wanneer weet je of je in een zit?

Het kan namelijk best zo zijn dat je je denkt te bevinden in een gezonde relatie, maar dit allesbehalve waar is.

Wat houdt een ongezonde relatie in?

Wanneer je partner een keer boos op je wordt betekent dit niet gelijk dat je in een toxische relatie zit, maar wanneer dit vaak om onzinnige of vreemde redenen is kan dit best erop wijzen dat je niet in de meest gezonde relatie zit. Een toxic relationship houdt in dat iemand (in dit geval je partner) iemand anders zijn of haar eigenwaarde in twijfel trekt. Dit kan doormiddel van gaslichting, maar ook liegen of het spelen van psychologische spellen.

Er zijn veel tekenen die erop kunnen wijzen dat je in een toxische relatie zit, maar er zijn ook zeker minder voordehandliggende tekenen die je misschien niet gelijk doorhebt. Denk je in een goede relatie te zitten maar herken je je eigen relatie, je partner of jezelf in één van deze tien tekenen? Dan kan het best zijn dat je in een ongezonde relatie zit.

1. Je partner geeft je de schuld van een probleem dat hij/zij zelf heeft veroorzaakt

Een teken dat je in een ongezonde relatie zit is dat je partner jou de schuld geeft van alles, en dan ook echt alles, terwijl het probleem veroorzaakt wordt door hem/haar. Je begint onderhand bijna te denken dat alles jouw schuld is, terwijl dit helemaal niet het geval is. Je partner geeft jou de schuld van zijn/haar problemen, om van een schuld- en verantwoordelijkheidsgevoel af te zijn.

2. Je partner is aan het gaslighten: ze vertellen je hoe je je voelt en ondermijnen je gevoelens wanneer je deze wilt delen

Wanneer je partner vaak de woorden “je bent té gevoelig” laat vallen nadat je je gevoelens hebt gedeeld, is het tijd om aan de bel te trekken. Dit zijn namelijk tekenen van een ongezonde relatie, omdat je partner aan het gaslighten is. Dit houdt in dat je partner je vaak vertelt hoe jíj je voelt – terwijl je dit zelf het beste weet – en je gevoelens niet serieus neemt.

3. Je partner houdt je zoveel mogelijk weg van vrienden, familie en/of andere plannen

Je partner houdt jou het liefst voor zichzelf en zult er dus ook alles aan doen om jou bij zich te houden. Ze hebben het liefst controle over alles, en proberen dus ook controle te houden over wie jij ziet en wat je doet op een dag.

4. Je partner voelt zich altijd het slachtoffer

Elke keer als je probeert je eigen gevoelens op tafel te leggen en eerlijk te zijn, vindt je partner altijd een manier om jou een schuldgevoel te geven. Je partner is op de een of andere manier altijd het slachtoffer, waardoor je partner er voor zorgt dat je niet over je gevoelens kan praten zonder je schuldig te voelen.

5. Je ongezonde relatie heeft effect op je mentale gezondheid

Het hebben van een ongezonde relatie, waar je onbewust niks van weet, kan voor mentale problemen zorgen. Zo kan het zijn dat je je vaak angstig voelt, veel stress ervaart, je constant zorgen maakt en je last krijgt van een slecht(er) immuunsysteem.

6. Je hebt last van nachtmerries

Wanneer je regelmatig nachtmerries hebt waar je partner in betrokken is, kan dit duiden op een ongezonde relatie. Je lichaam stuurt hiermee namelijk signalen dat er dingen aan de hand zijn die je zelf wellicht (nog) niet ziet.

7. Je verbergt dingen tegenover je familie en vrienden

Expres bepaalde dingen achterhouden van je familie of vrienden, zoals een vervelende ruzie of een slecht voorgevoel, kan betekenen dat je in een ongezonde relatie zit. Je wilt tenslotte dat je relatie goed lijkt te gaan, maar het is allesbehalve de waarheid.

8. Je verzint excuses voor vervelend gedrag

Het is allesbehalve een goed teken wanneer je merkt dat je excuses gaat verzinnen voor slecht gedrag dat je partner vertoont. Dit kan het vergeten van je verjaardag zijn, maar ook het negeren van berichtjes of je uitschelden. Je probeert constant redenen en excuses te verzinnen die aangeven dat je partner absoluut níet zo is hoe hij zich nu gedraagt.

9. Je partner heeft het liefst controle over alles – maar dan ook echt alles

Je partner heeft het liefst controle over alles: over wat je eet, wat je draagt en wat je plaatst op social media. Dit is allesbehalve goed en een teken dat je in een ongezonde relatie zit.

10. Je zult nooit zijn/haar vrienden daten

Nu komt het weinig voor dat je overstapt van je ex naar een vriend(in) van hem/haar, maar wanneer je in een toxische relatie zit zie je dit ook absoluut niet zitten. De mensen waar je partner mee omgaat zegt namelijk al erg veel over de persoon zelf, just so you know.

Kortom: denk je in een gezonde relatie te zitten? Think again. We hopen het natuurlijk niet, maar misschien na het lezen van deze tien tekenen kom je er achter dat je partner en jouw relatie toch niet zo gezond is dan je in eerste instantie dacht.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.