Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 24 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Regelmatig sporten: met deze 3 gouden regels hou je het wél vol

Hoe vaak nemen we het ons niet voor: vanaf nu gaan we écht regelmatig sporten. Want sporten is niet alleen goed voor je weerstand, maar ook voor je gemoedstoestand. Maar na wat enthousiaste sessies komt de klad er vaak weer in. Zo boek je geen (structurele) resultaten. Met deze 4 gouden tips maak je sporten onderdeel van je lifestyle – en hou je het wél vol. Extra zetje nodig? Deel jouw sportverhaal met ons en wie weet win jij de ultieme motivatieboost.

Sporten kan je het gevoel geven dat je de wereld aankan. Het werkt als de ultieme mood lifter en na afloop van een flinke zweetsessie zit je lichaam vol gelukshormonen. Gek eigenlijk dat het ons niet altijd lukt om het sporten – structureel – vol te houden.

De voornaamste reden waarom het velen van ons (no worries, je bent zeker niet de enige!) niet lukt om regelmatig te sporten, is eigenlijk een logische: life happens. Je kunt inplannen om drie avonden per week naar de sportschool te gaan, maar spontane borrels met vrienden, werkstress of deadlines schoppen die plannen – soms bijna lachwekkend makkelijk – in de war. Hoe langer je vervolgens niet sport, des te lastiger is het om weer te beginnen. Deze gouden tips van Zalando gaan je helpen.

1: Zorg voor een ‘baggy’ routine

Een routine geeft je leven meer structuur: wij mensen zijn er doorgaans dol op. Maar als je jezelf een nieuwe, te strakke routine oplegt, is de kans groot dat je ‘m snel weer loslaat. Waar het om gaat is, zoals ze zeggen: Get a routine baggy enough to live in. Een routine is namelijk bedoeld om je houvast te geven, niet om je te beperken.

Baggy enough to live in, wil zeggen: laat ruimte open voor spontaniteit. Het werkt beter om jezelf aan te leren om bijvoorbeeld 3 ochtenden per week een half uurtje eerder op te staan om te sporten, dan het roer drastisch om te gooien. Kijk eerst eens aan hoe dat bevalt en waar het mogelijk ‘mis’ gaat. Stuur je routine net zolang bij totdat je het gevoel hebt dat jouw sportuurtje een vast onderdeel van je ritme is geworden.

2: Kies iets wat bij je past

Zoals het moment waarop je sport langzaam maar zeker onderdeel moet worden van je routine, zo moet ook de activiteit zelf goed bij je passen. Laat je niet gek maken door de laatste hypes! Heel leuk als crossfit jouw ding is, maar we begrijpen het volledig als je ongelukkig wordt van sjouwen met zandzakken en tractorbanden. Als je de sport die je uitoefent in de basis niet leuk vindt, dan hou je het niet vol op de lange termijn.

Het goede nieuws is dat er eigenlijk altijd iets is dat wél bij je past. Wil je spieren kweken zonder cardio? Probeer pilates. Wil je rustiger worden? Ga op yoga. Ben je een buitenmens? Ga wandelen, fietsen of hardlopen in de natuur. Ook als je nog nooit hebt hardgelopen of denkt dat je het niet volhoudt: iedereen (écht iedereen) kan bij nul beginnen. Een trainer of sportcoach kan je helpen om een schema op maat te maken waarbij je alles in je eigen tempo opbouwt. Moet jij eens opletten hoeveel voldoening je dat gaat geven.

3: Treat yourself!

Het geheim van een fit lijf? Balans. De boog kan niet altijd gespannen zijn: na sporten moet je rusten en ontspannen. Herstel is namelijk een essentieel onderdeel van conditie- en spieropbouw. Als sporten langzaam maar zeker onderdeel wordt van je ritme, begin je na een paar weken waarschijnlijk de eerste resultaten te zien. Trakteer jezelf dan! Bijvoorbeeld op een fijne nieuwe sportoutfit.

Een nieuw sportpakje doet sowieso wonderen: als jij je er lekker in voelt en je ziet er leuk uit, dan krijg je automatisch zin om je sportoutfit weer aan te trekken. Leg ‘m desnoods de avond van tevoren al klaar als je een ochtend-workout hebt gepland, als extra stok achter de deur. Maar de allerbeste beloning krijg je natuurlijk automatisch na elke training, hoe zwaar die ook was. Er gaat niks boven die natuurlijke ‘high’ die je dan voelt. Daar doe je het voor!

Zakt de moed je in je (sport)schoenen?

Heb je zin om weer die runner’s high te voelen of het bloed door je lichaam te voelen pompen, maar mis jij het nodige zelfvertrouwen om lekker te gaan sporten? Of zakt de moed je weleens in de (sport)schoenen? Kun je wel wat motivatie gebruiken of heb jij een bijzonder sportverhaal dat je wil delen? Zalando is supporter van sporters en wil jou graag vooruit helpen. Daarom stelt het merk kleding, masterclasses en ontmoetingen met sporthelden beschikbaar. Deel je verhaal met ons en wie weet behoor jij tot de winnaars van deze ultieme motivatieboost!

In samenwerking met Zalando

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.