Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mentale Gezondheid 27 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

6 ademhalingsoefeningen van 5 minuten die je meteen rust geven

Wij mensen hebben een belangrijke superpower gekregen: onze ademhaling. Met je ademhaling kan je namelijk je gemoedstoestand en stress levels beïnvloeden, en dat kan soms goed van pas komen met een spannende deadline op de planning.

Onderstaande oefeningen zijn niet alleen voor de die hards, maar ook voor mensen (zoals jij en ik) die eigenlijk nooit met hun ademhaling bezig zijn. Stress verminderen gaat namelijk makkelijker als je je bewust bent van je ademhaling, en de onderstaande oefeningen zijn top om mee te beginnen.

6 ademhalingsoefeningen tegen stress

1. Sta stil bij je ademhaling

Ademen is iets wat we automatisch doen. Je staat er niet bij stil en het gebeurt (gelukkig!) gewoon. En juist daarom kan het ontzettend rustgevend zijn om even of je ademhaling te focussen. Helemaal als je normaal gesproken niet persé aandacht hebt voor je ademhaling, geeft dit meteen een beetje rust.

Als je vaker op je ademhaling gaat letten, dan merk je uiteindelijk ook wanneer jouw adem off is. Bijvoorbeeld wanneer je wat gestresst bent, of wanneer er iets spannends op de planning staat. Op zulk soort momenten merk je het dus eerder wanneer je onrustig wordt en dat kan weer handig zijn om rustig te worden.

2. Buikademhaling met lang uitademen

Mijn nummer 1 tip om rustig te worden: een paar langzame buikademhalingen. Zelf ben ik vaak geneigd om in een hoge ademhaling te blijven zitten, en dat terwijl ademhalen via de buik juist veel beter is. Adem diep in via de buik, en adem lang uit. Hoe langer je uitademt, hoe meer rust je jouw lichaam gunt.

3. De 4-7-8 ademhaling

Voor de 4-7-8 ademhaling ben je de hele tijd aan het tellen, maar deze methode is wel effectief om rustig in je koppie te worden. Adem via je neus vier seconden is, houd je adem zeven seconden vast en adem (via de mond) in acht seconden uit.

4. De 3-6-5 ademhaling

Nog eentje waarbij je moet tellen: de 3-6-5 methode doe je voor het beste effect drie keer per dag. Zoek een comfortabele plek om te zitten, adem vijf seconden in en vijf seconden uit. Als je het goed, kom je dus op zes ademhalingen per minuut. Herhaal dit tot je vijf minuten bezig bent geweest.

4 manieren om yoga te beoefenen als je het altijd ‘druk, druk, druk’ hebt

5. De leeuw-ademhaling

De Leeuw is een yoga-ademhalingsoefening waarmee alle spanning uit je lichaam verdwijnt – en het is nog leuk om te doen ook. Het ziet er namelijk niet uit, maar het voelt zó lekker. Doe de gordijnen dus even dicht en check in dit filmpje hoe je precies te werk moet gaan.

6. Box breathing

Deze techniek om rustig te worden komt van oorsprong van de Navy SEAL’s, de Amerikaanse speciale eenheid van zee, land en lucht. Het zorgt ervoor dat de stress in jouw lichaam verdwijnt en de truc is eigenlijk hartstikke makkelijk. Ga met een rechte rug op een stoel of op de grond zitten, en zet een wekker voor vijf tot tien minuten. Vervolgens doe je jouw ogen dicht. Adem vier seconden in, houd je adem vier seconden vast, adem vier seconden uit en houd je adem weer vier seconden vast. Herhaal dit tot de wekker afgaat.

Snel afgeleid tijdens werk? Ademhalingsoefeningen helpen je beter te focussen

Well+Good

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.